11 ianuarie 2018

Demersuri ale FSLI în ceea ce privește reîncadrarea conform legii unitare a salarizării 153/2017!

*Răspuns Rezoluție .pdf>Descărcați

Adresa MMJS-salarizare.pdf>Descărcați

Adresa solicitare Comisie paritarăMEN.pdf>Descărcați

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ  a solicitat MEN, convocarea Comisiei paritare de la nivelul Ministerului Educaţiei NaţionaleÎn şedinţa comisiei paritare din data de 04.12.2017, s-a stabilit ca, în luna ianuarie 2018, să fie discutate o serie de probleme înscrise pe ordinea de zi a şedinţei în cauză, respectiv:
1. Reîncadrarea personalului didactic generate de aplicarea dispoziţiilor Legii-cadru nr. 153/2017:
În şedinţa din decembrie 2017 s-a stabilit ca acest punct să fie discutat după ce se aprobă ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017. Însă, după apariţia Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nu s-a mai întrunit comisia paritară. Mai mult, O.U.G. nr. 91/2017 nu a rezolvat principalele probleme existente în salarizarea personalului didactic. 
Având în vedere modul „aleatoriu” în care s-a procedat la reîncadrarea personalului didactic la 1 iulie 2017 (data intrării în vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017) – ca urmare a modului diferit de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 36 din Legea-cadru nr. 153/2017, s-a ajuns în situaţia în care, îCcepând cu 01.07.2017, există mai multe „salarii de bază” diferite, între personalul didactic care exercită aceeaşi funcţie didactică, are aceleaşi studii, aceeaşi vechime în învăţământ şi acelaşi grad didactic sau, după caz, acelaşi grad/treaptă profesională. Practic, prin modul diferite de interpretare şi aplicare a prevederilor art. 36 din Legea-cadru nr. 153/2017, s-au creat discriminări în salarizarea personalului didactic.
În condiţiile în care creşterea salarială de 25%, prevăzută de art. 38 alin. (3) lit. a) din Legea-cadru nr. 153/2017 va fi acordată personalului didactic începând cu 1 ianuarie 2018, se raportează la cuantumul brut al salariilor de bază precum şi la cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut acordat pentru luna decembrie 2017, iar creşterea salariată din martie 2018 se va raporta la cuantumul brut al drepturilor salariale mai sus enumerate, aferente lunii februarie 2018, este evident faptul că, fără o intervenţie legislativă prin care să se instituie grile privind salariile de bază ale personalului didactic (salarii la care să se raporteze majorările salariale ce se acordă în anul 2018 personalului didactic), nu se vor elimina discriminările salariale existente în prezent în sistemul de învăţământ.
Apreciem că, în cadrul comisiei paritare de la nivelul M.E.N., se pot identifica soluţii de rezolvare a acestor probleme privind salarizarea personalului din educaţie. De altfel, în acest sens s-a exprimat şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin adresa nr. 6086/DPS/38120/RG/19.12.2017, în care se menţionează că: „pentru precizări suplimentare asupra aspectelor menţionate trebuie să se pronunţe Ministerul Educaţiei Naţionale care, potrivit art. 3 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, asigură gestiunea sistemului de salarizare a personalului din instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat”.
2.         Comisiile tehnice de lucru pentru:
  • elaborarea normativelor de încadrare pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic, în conformitate cu dispoziţiile art. 16 din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate învăţământ Preuniversitar (C.C.M.U.N.S.A.I.P);
  • elaborarea proiectului Nomenclatorului bolilor profesionale şi a incompatibilităţilor de ordin medical cu funcţia didactică, prevăzut de art. 50 din C.C.M.U.N.S.A.I.P., comisie din care să facă parte şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii;
  • elaborarea Codului de etică.
  • elaborarea proiectului Metodologiei de calcul a daunelor-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învățământ
3.  Emiterea unei hotărâri privind acordarea concediului de odihnă suplimentar pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic, prevăzut la art. 29 alin. (5) din C.C.M.U.N.S.A.I.P.
În plus, în şedinţa comisiei paritare din 4 decembrie 2017, s-a hotărât întrunirea, încă din luna decembrie a anului trecut, a unei comisii tehnică care să elaboreze:
  • proiectul Normelor metodologice privind stabilirea gradului unităţilor şi instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi a salariilor de bază ale personalului didactic de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar;
  • criteriile pe baza cărora se realizează diferenţierea pe zone şi localităţi, în vederea elaborării proiectului hotărârii de guvern privind diferenţierea pe zone şi localităţi şi acordarea indemnizaţiei cuvenite personalului didactic de predare calificat şi personalului didactic de conducere care îşi desfăşoară activitatea în zone izolate.
 Deşi hotărâtă, respectiva comisie nu si-a desfăşurat activitatea, astfel încât trebuie stabilit calendarul întâlnirilor și data de finalizare a acestor proiecte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu