26 noiembrie 2019

FSLI: Cadrele didactice ar trebui să scape de birocrația sufocantă, până la începutul anului școlar viitor!

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va face parte din grupul de lucru care a fost constituit la nivelul Ministerului Educației și Cercetării și care va avea misiunea de a găsi soluțiile pentru a fi redus substanțial nivelul aberant al birocrației cu care se confruntă personalul didactic. Solicitarea a fost făcută de către federația noastră, iar în urma analizei, ministrul Educației și Cercetării, doamna Monica Anisie, a acceptat demararea acestui proces de eficientizare a activității cadrelor didactice, astfel încât să li se ofere acestora posibilitatea de a dedica mult mai mult timp pentru creșterea performanței actului didactic, principalii beneficiari ai debirocratizării fiind, de fapt, elevii!
În data de 24 octombrie a.c., într-o discuție purtată cu actualul ministru al educației, doamna Monica Anisie, conducerea F.S.L.I. a atras atenția că una dintre cele mai așteptate măsuri pe care ar trebui să le ia viitorul ministru al educației este cea legată de reducerea birocrației din sistemul de învățământ preuniversitar, principalele persoane afectate de acest flagel fiind cadrele didactice. Colegii noștri sunt pur și simplu sufocați de tot felul de rapoarte, referate și alte hârtii pe care trebuie să le întocmească, fără ca acestea să aducă plus-valoare în activitatea la clasă, ba din contră li s-a redus timpul de pregătire profesională absolut necesară pentru creșterea performanței în activitatea cu elevii.
Apreciem receptivitatea ministrului educației de a demara procedurile necesare pentru a fi rezolvată această anomalie a sistemului de învățământ preuniversitar. Primul pas a fost făcut prin constituirea acestui grup de lucru de la nivelul M.E.C. care are menirea de a găsi soluții pentru a fi redusă birocrația cu care se confruntă personalul didactic, grup din care face parte și Prim- vicepreședintele FSLI, domnul George Adrian Purcaru. Alături de ceilalți membri ai grupului de lucru, ne propunem să găsim cele mai bune variante pentru personalul didactic referitoare la debirocratizare, astfel încât, începând cu anul școlar 2020-2021, să nu mai existe această problemă.
Atragem atenția că debirocratizare nu înseamnă numai scutirea cadrelor didactice de a scrie, în format letric! Să nu avem surpriza că actuala corvoadă de a face hârtii se transformă în întocmirea de documente digitalizate, pentru că asta tot birocrație este!
Faptul că actualul ministru al educației este profesor în învățământul preuniversitar reprezintă o șansă pentru a reduce substanțial birocrația din acest sector de activitate. O altă măsură care trebuie luată, la pachet cu cea legată de debirocratizare, este cea care privește regândirea inspecției școlare. Inspectorii din M.E.C. sau din inspectoratele școlare când vor verifica modul cum se desfășoară actul didactic din unitățile inspectate nu trebuie să analizeze teancurile de hârtii înghesuite pe rafturile din cabinetele directorilor, ci trebuie să vadă care este activitatea efectivă la clasă.
Avem ferma convingere că avem cadre didactice performante în România. Lăsați-le să-și arate valoarea și nu le mai sufocați cu lucruri inutile! Și apoi o să se vadă și faptul că această categorie socio-profesională de elită, este umilită material, pe nedrept!

"Birocrația excesivă din sistemul de învățământ a sufocat cadrele didactice în ultimii ani și, deși am cerut în nenumărate rânduri măsuri ferme din partea ministerului de resort,măsurile au fost anemice. Dascălii sunt nevoiți să întocmescă tot felul de hârtii, fără ca acestea să-i ajute să fie mai performanți la clasă. Învățământul are nevoie de oxigen, iar acesta nu poate fi primit, dacă personalul didactic, de exemplu, nu se preocupă de formarea profesională continuă, de întâlniri metodice sau de experimentarea unor metode noi de predare la clasă, pentru că are … hârtii de făcut. Este un prim pas că începem să înțelegem ce înseamnă de fapt educația și care este misiunea colegilor noștri", a declarat Simion Hancescu, președinte F.S.L.I..

20 noiembrie 2019

Federațiile din educație-întâlnire cu Premierul României pe tema problemelor din învățământ

Comunicat de presă, 19.11.2019


Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, alături de celelalte federații reprezentative din sistemul de educație, a participat astăzi, 19.11.2019, la o întâlnire cu Premierul României, Ludovic Orban și cu ministrul Educației și Cercetării-Monica Anisie. În cadrul întâlnirii au fost discutate principalele probleme cu care se confruntă sistemul de educație din România.

    Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ au cerut astăzi Premierului României, Ludovic Orban, precum și ministrului Educației și Cercetării- Monica Anisie rezolvarea de urgență a efectelor pe care le produce modificarea art. 66 din Legea Educației Naționale referitoare la numărul de ore din planurile cadru.
Am solicitat prorogarea termenului de aplicare a acestei legi pentru a elimina tensiunile apărute în rândul cadrelor didactice din învățământul preuniversitar generate de riscul pierderii locului de muncă. În perioada următoare vor fi purtate discuții la M.E.C. pentru a se găsi soluții la problemele generate de modificarea legislației astfel încât nimeni să nu aibă de suferit, fie că vorbim de elevi sau de cadre didactice.
Un alt punct al discuției a fost cel referitor la bugetul pentru educație care urmează să fie alocat pentru anul 2020, având în vedere că până acum niciun guvern nu a respectat prevederea din LEN conform căreia educației trebuie să i se aloce 6% din PIB. Premierul României a spus că și-ar dori să poată mări bugetul educației, iar decizia se va lua după ce se vor face toate calculele bugetare.
În ceea ce privește creșterile salariale pentru angajații din învățământ,  prevăzute a se acorda de la data de 1 ianuarie 2020 și de la data de 1 septembrie 2020, Premierul s-a angajat că prima majorare se va aplica, urmând să se stabilească ce se va întâmpla cu a doua tranșă, iar un răspuns clar va fi dat peste două săptămâni. De asemenea, angajamentul părții guvernamentale a fost că vor fi identificate în perioada următoare și fonduri pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești.
Repezentanții FSLI au adus în discuție problema costului standard per elev/preșcolar incorect calculat în acest moment, reprezentanții  Guvernului României acceptând  demararea discuțiilor în perioada imediat următoare privind acest cost standard. De asemenea, am solicitat găsirea soluției pentru finanțarea copiilor cu vârsta minimă de 2 ani care se regăsesc în învățământul preșcolar.
   S-a cerut respectarea prevederilor Legii nr.153/2017 privind  calculul corect al unor drepturi salariale, precum dirigenția, gradația de merit, învățământul special și simultanul. 

   În cadrul discuțiilor de astăzi au fost abordate și următoarele teme de interes major pentru educație: necesitatea stabilirii normativelor pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic; regulamentul privind sporurile pentru condiții de muncă; analiza privind oportunitatea reorganizării Ministerului Educației, în sensul Înființării Ministerului Învățământului Preuniversitar și a Ministerului Învățământului Universitar.


"În cadrul întâlnirii de astăzi au fost prezentate cele mai importante probleme din sistemul educational.Peste două săptămâni vom avea o nouă întâlnire, în cadrul căreia vom primi rezultatul analizelor făcute pe fiecare temă în parte.Considerăm că  problemele din educație sunt extrem de importante și necesită rezolvare de urgență. Sperăm că în urma analizei care va fi făcută în cadrul Executivului, prin intermediul ministrului Educației Naționale și a ministrului Finanțelor Publice, vor fi găsite căile prin care vom opri efectele negative ale modificării art. 66 din LEN și se vor găsi soluții la problemele legate de acordarea drepturilor salariale. Nu în ultimul rând, Guvernul are restanțe în fața angajaților din învățământ, cea mai mare fiind acordarea a 6% din PIB pentru educație. Milităm pentru rezolvarea acestor doleanțe prin intermediul negocierilor și a dialogului social și sperăm ca noul Guvern să dea dovadă de responsabilitate și seriozitate", a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.    

Pentru informaţii suplimentare și declarații:
Preşedinte FSLI, Simion Hancescu: 0722.779.716
Secretar general FSLI, Cornelia Popa-Stavri: 0732.723.066
Prim-vicepreşedinte FSLI, George Purcaru:0744.242.804

28 octombrie 2019

Volum colectiv cu ISBN!!!


Biroul Operativ al S.L.I. Vrancea doreşte să editeze un volum colectiv cu titlul SATUL VRÂNCEAN, ŞCOALĂ A VIEŢII ŞI A EROISMULUI”, care va  apărea în format electronic şi va fi lansat la şedinţa liderilor din decembrie 2019.

Membrii de sindicat care doresc să publice, pot trimite articole pe adresa publicatieslivrancea@yahoo.com, până pe data de 29 noiembrie 2019.

Informații despre redactarea articolelor:
– titlul cu majuscule;
– autorul și instituția de învățământ;
– format A4, cu margini de 2 cm, orientare portret;
– font Times New Roman, mărime 12, spațiere la 1,5 cm;
– pentru evidențierea unor idei pot fi utilizate bold și italic;
–notele de subsol subsol vor avea dimensiunea fontului de 10;
– la finalul articolului se menționează Bibliografia (autorul, titlul cărții, editura, locul și anul apariției; mărime font 10);
se vor folosi diacrtice.

Autorii îşi asuma responsabilitatea asupra originalităţii textelor trimise spre publicare.
Volumul colectiv cu ISBN va fi distribuit în mod gratuit tuturor celor care vor publica.

Biroul Operativ al S.L.I. Vrancea

2 octombrie 2019

Adresa FSLI

Demers FSLI către comisia pentru munca din Camera deputaților  pentru acordarea sporului de suprasolicitare neuropsihică și personalului didactic auxiliar!

12 septembrie 2019

Ordin privind aprobarea Calendarului de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ în anul şcolar 2019-2020


Adresa FSLI - MEN privind aplicarea legii 118/2019

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a solicitat Ministerului Educației Naționale să transmită de îndată precizări către unitățile școlare, privind categoriile de salariați cărora le revine obligația de a depune certificatul de integritate comportamentală și intervalul de timp în care aceștia trebuie să prezinte certificatul menționat, în conformitate cu Legea nr. 118/2019.

22 august 2019

Comunicat FSLI


Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ constată faptul că au trecut 48 de ore de la declarația făcută de liderul senatorilor PNL, Florin Cîțu și nimeni din conducerea Partidului Național Liberal nu a ieșit în spațiul public cu o replică prin care, cel puțin, să delimiteze partidul de vorbele unui singur om. Ne putem întreba astfel, Florin Cîțu a vorbit doar pentru el sau conducerea PNL este reprezentată de acesta?   


Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că declarația făcută de Florin Cîțu, pe contul unei rețele de socializare, potrivit căreia: “În medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble fata de cele din sectorul privat. DUBLE! Bugetarii trebuie să accepte să muncească fără vouchere, tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, pensii speciale şi mai ales trebuie să accepte să fie concediaţi atunci când nu-şi fac treabă. A lucra în sectorul public nu trebuie să mai arate ca un premiu. Ca şi cum cel care ajunge acolo a câştigat la loterie şi este aranjat pe viaţă”, este un atac la adresa tuturor cadrelor didactice, medicilor sau funcționarilor publici care muncesc devotat și cinstit în această țară.
În învățământ, un cadru didactic poate ajunge la un salariu de 3.000 de lei abia după 25 de ani vechime. Vi se pare mult, domnule Florin Cîțu? Noi spunem că este insuficient. Un debutant din învățământ, absolvent de studii superioare, are salariul egal cu cel al unui muncitor necalificat din sistemul privat. Vi se pare cinstit, domnule Florin Cîțu? Noi spunem că nu!

“Prin funcția pe care o are ca senator al României, Florin Cîțu uită faptul că este plătit din bani publici, iar indemnizația de care beneficiază depășește cu mult salariul unui profesor cu zeci de ani vechime. Așa cum uită că este alesul oamenilor, inclusiv al acestor bugetari pe care îi denigrează în acest moment. Ceea ce este mai grav este faptul că domnul Cîțu nu are nici cel mai mic habar despre realitatea din școli, de exemplu, unde salariile personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic sunt departe de a fi la nivelul colegilor noștri din țările UE. Au trecut aproape 48 de ore de când această declarație a fost făcută în spațiul public și niciun membru de la vârful PNL nu s-a delimitat de aceste vorbe. Ne așteptam ca liderul partidului, Ludovic Orban, să îl sancționeze cel puțin declarativ. Acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce înseamnă că ne putem întreba:  Florin Cîțu este o portavoce a liberalilor? Dacă nu este, senatorul ar trebui să fie sancționat de PNL! În plus, consider că în urma acestor declarații, senatorul Florin Cîțu ar trebui să își prezinte demisia din funcția publică pe care o deține. Declarația acestuia reprezintă un afront adus și Parlamentului României”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu



7 august 2019

Înghețarea angajărilor în educație afectează activitatea în mii de școli din toată țara

   Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului României să nu blocheze angajările în sistemul de educație, măsură propusă la rectificarea bugetară din această lună. Avertizăm, pe această cale, faptul că, din cele peste peste 6.500 de unități de învățământ cu personalitate juridică, sunt foarte multe unități cu posturi unice. De asemenea, se propune diminuarea bugetului Ministerului Educației Naționale cu peste un miliard de lei, din care aproape 500 de milioane lei sunt de la cheltuielile de personal și de la plata dobânzilor, în condițiile în care prevederile legii salarizării nu se aplică corect și nu se respectă sentințele judecătorești.

“Guvernul României propune înghețarea ocupării posturilor pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic, prin formula de angajare de 1 post scos la concurs pentru 3 neocupate. În cele peste 6.500 de unități de învățământ cu personalitate juridică, deficitul de angajați este foarte mare pentru aceste categorii de angajați; în cea mai mare parte a acestor școli există un număr redus de posturi, cu mult sub normativele care se impun pentru o funcționare normală a acestora. Cele mai multe sunt posturi unice, iar angajările nu pot fi făcute pe formula propusă de Ministerul Finanțelor Publice. Este vorba despre posturile de secretare, contabili, laboranți, bibliotecare, îngrijitoare etc. Avertizăm faptul că blocarea angajărilor în sistemul de educație va duce la blocarea activității în multe unități de învățământ din România.

Propunerea de rectificare bugetară a Ministerului Finanțelor Publice include diminuarea cheltuielilor de personal cu 400 de milioane de lei, argumentând că M.E.N. a făcut estimări greșite la cheltuielile de personal, și cu 80 de milioane de lei a sumelor destinate pentru plata dobânzilor legale obținute prin sentințe judecătorești. Această propunere este de neînțeles, având în vedere faptul că, în acest moment, pentru majoritatea cadrelor didactice, Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu se aplică corect!  Concret, conform Legii nr.153/2017, cadrele didactice care îndeplinesc funcția de diriginte, educatoarele, învățătorii, institutorii, profesorii pentru învățământul primar, profesorii pentru învățământul preșcolar, personalul didactic care are gradație de merit, personalul didactic din învățământul special, personalul didactic care asigură predarea simultană ar trebui să beneficieze de majorări ale salariilor cu procentele prevazute de lege pentru fiecare categorie, prin aplicarea acelor procente la salariile aflate în plată și nu prin raportare la salariile de bază din anul 2016!
Faptul că avem dreptate este recunoscut oficial și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, într-un răspuns la o adresă a F.S.L.I., dar și de instanțele de judecată care, prin sentințele date, recunosc faptul că salariile categoriilor de angajați menționați mai sus nu se calculează corect! Prin urmare, se impune ca în regim de urgență M.E.N. să aplice corect Legea nr.153/2017, iar M.F.P., înainte de a propune aceste diminuări ale cheltuielilor de personal, trebuie să se asigure că sunt fonduri pentru aplicarea corectă a legii!

F.S.L.I. respinge și propunerea privind diminuarea sumelor destinate pentru plata dobânzilor legale obținute prin sentințe judecătorești în condițiile în care, conform sesizărilor primite de la sindicatele afiliate, sunt multe cazuri în care nu se respectă prevederile sentințelor judecătorești, tăindu-se în mod arbitrar din sumele reale de care ar fi trebuit să beneficieze salariații. Punerea în practică a acestor măsuri propuse de Guvernul României va crea nemulțumiri în rândul salariaților din educație, existând și riscul declanșării unor acțiuni de protest”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu

21 iunie 2019

10 iunie 2019

Modificarea Legii 53/2003-Codul Muncii


Legea nr. 93/2019 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2018 privind prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative 

În vigoare de la 11 mai 2019

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 354 din 08 mai 2019. Formă aplicabilă la 20 mai 2019.
    Parlamentul României adoptă prezenta lege. 
   Articol unic. -   Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96 din 9 noiembrie 2018 privind prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 963 din 14 noiembrie 2018, cu următoarele modificări şi completări: 
   1. La articolul IV punctul 1, litera c) a alineatului (1) al articolului 56 se modifică şi va avea următorul cuprins: 
    c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepţional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II;". 
   2. La articolul IV, după punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 21, cu următorul cuprins: 
    21. La articolul 56, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: 
    (4) Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă.»" 
   3. La articolul VI, după punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 11, cu următorul cuprins: 
    11. După articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 71, cu următorul cuprins: 
    Art. 71. -   Ucenicii care, după perioada de probă, încetează contractul de ucenicie din motive imputabile lor pot beneficia de un alt program de ucenicie numai după o perioadă de 2 ani de la data încetării contractului de ucenicie.»" 
   4. La articolul VI punctul 4, litera d) a articolului 17 se modifică şi va avea următorul cuprins: 
    d) se află în situaţia de insolvenţă, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activităţile suspendate sau au restricţii asupra acestora." 

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată. 
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
EUGEN NICOLICEA
PREŞEDINTELE SENATULUI
CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU
    Bucureşti, 6 mai 2019. 
    Nr. 93. 

31 mai 2019

COMUNICAT


Sindicatul Liber din Învățământ Vrancea își exprimă indignarea și nemulțumirea față de ordinul emis de ministrul educației naționale privind aprobarea planului de școlarizare pentru anul școlar 2019-2020, pentru clasele a IX-a. Numărul de clase  aprobat  este nerealist, imposibil de aplicat și în defavoarea copiilor, părinților și  a cadrelor didactice.
Pentru  județul Vrancea au fost aprobate 70 de clase de liceu și 37 clase de școală profesională. Constatăm  că  21 clase de liceu tehnologic au fost transformate în clase de școală profesională, în condițiile în care în județul Vrancea nu există suficiente solicitări din partea agenților economici,  așa cum prevede O.M.E.N.C.S. 5033 din 29.08.2016 și O.M.E.N.C.S.  5068 din 2016, precum și O.M.E.N. 5031 din 04.09.2018 privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat și în învățământul dual pentru anul școlar 2019-2020.
Trebuie precizat că unitățile școlare nu au baza materială pentru desfășurarea stagiilor de pregătire practică în concordanță cu standardele de pregătire profesională.
De asemenea, conform calendarului privind Metodologia de mișcare a personalului didactic, s-au desfășurat etapele de mobilitate, acest lucru determinând alte modificări ce vor avea efecte negative asupra personalul didactic.
S.L.I. Vrancea solicită imperativ M.E.N. retragerea prezentului ordin, în vederea unei bune desfășurări a procesului instructiv educativ pentru anul școlar 2019-2020, în caz contrar  vom  declanșa toate formele de protest prevăzute în Legea dialogului social.

Biroul Operativ al S.L.I. Vrancea
Preşedinte,
Constantin IONESCU

15 aprilie 2019

Acțiuni in instanță pentru acordarea sporului de simultan în învățământul preșcolar


   S.L.I. Vrancea a deschis acțiuni în instantă pentru profesorii pentru înv. preșcolar / educatoare, din fiecare unitate de învățământ, care își desfășoară activitatea  la grupe simultane ( formate din copii cu vârste cuprinse între 3-6ani).
Procesele au început să primeasca soluții favorabile : Vizualizati AICI!

11 aprilie 2019

OUG 23 / 03.04.2019

OUG 23/03.04.2019 privind modificarea art.93 din LEN 1/2011, precum și modificarea art.1 din Legii 95/2018 prin care se permite plata dobânzilor legale integral in anul 2019!

 

24 februarie 2019

Reprezentanții personalului didactic auxiliar și nedidactic s-au întâlnit la sediul FSLI cu ministrul educației, Ecaterina Andronescu, și reprezentanți din MEN

        Vineri, 22.02.2019, la sediul FSLI din București a avut loc o întâlnire a reprezentanților personalului didactic auxiliar și nedidactic din întreaga țară si ministrul educației naționale, doamna Ecaterina Andronescu, domnul Mihai Păunică –director general buget finanțe- MEN, domnul George Ghelmez -responsabil salarizare-MEN.
Din partea Sindicatului Liber din Învăţământ Vrancea au participat președintele, Constantin Ionescu, vicepreședintele, Valentina Cucu, Liliana Marinescu - secretar-Școala Gimnaziala Vidra și Neculai Dascălu -contabil LPS.
Principalele teme de discuție, în cele aproximativ 3 ore, au fost:
1. Probleme referitoare la modul de operare a Aplicației EduSal;
 2.Consecințele prevederilor H.G. Nr. 598/2018 și prezentarea argumentelor privind    necesitatea modificării acestui act normativ;
 3. Necesitatea modificării  Normativelor privind încadrarea personalului didactic auxiliar și personalul nedidactic, conform prevederilor Acordului semnat cu Guvernul României în data de 29.11.2018;
 4. Analiză privind modul de aplicare a Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru condiții periculoase sau vătămătoare pentru salariații din învățământ;
 5. Schimbări care se impun a se face în Legea nr.153/2017, pentru remedierea unor erori referitoare la salarizarea personalului didactic auxiliar și nedidactic;
 6. Probleme care privesc Cluburile Sportive Școlare.

Concluziile trase în urma dezbaterilor au fost:
-In privința problemelor din EduSal, o parte dintre cele semnalate s-au rezolvat (plata tuturor orelor la plata cu ora , greșelile privind ¼ din diferență la anumite salarii), altele se vor discuta într-o ședință de lucru, ce va avea loc joi, 28.02.2019, ora 12, la MEN, la invitația dlui Ghelmez. De asemenea, la propunerea FSLI, se vor face întâlniri zonale cu responsabilii cu salarizarea din județe pentru utilizarea corectă a aplicației EduSal.
PS. La întrebarea reprezentanților FSLI adresată reprezentanților MEN, dacă aplicația EduSal este un program bun și sunt mulțumiți de modul cum funcționează, răspunsul a fost acela că ”la această întâlnire trebuia să participe și un reprezentant Siveco, dar după cum vedeți -nu este nimeni- persoana care trebuia să fie prezentă și-a dat demisia!”
-S-a căzut de acord că HG 598/2018 trebuie modificată urgent, ea fiind cea care face ca salariile secretarilor si contabililor cu funcții de conducere sa fie subdimensionate.
-Pentru acordarea unui spor de complexitate a muncii pentru personalul didactic auxiliar, doamna ministru a manifestat interesul de a găsi o inițiativă legislativă prin care sa acorde acest spor.
-În ceea ce privește elaborarea Normativelor privind încadrarea personalului didactic auxiliar și personalul nedidactic, acestea vor fi elaborate în perioada imediat următoare conform acordului.
- Reprezentanții MEN au recunoscut ca regulamentul privind acordarea sporurilor de condiții vătămătoare nu poate fi aplicat și vor încerca în perioada imediat următoare deblocarea aplicării acestuia, eventual și o modificare a OUG 114/2018.

Președinte SLI Vrancea,
Constantin IONESCU






Structura anului școlar 2019-2020