25 ianuarie 2022

Mesajul Președintelui FSLI, Simion Hancescu, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Dragi colegi, părinți și elevi

Dragi români,

🇹🇩 Ne aflăm la 163 de ani distanță de unul dintre cele mai importante momente ale istoriei neamului românesc – Unirea Principatelor Române, înfăptuită pe 24 Ianuarie 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
🔵 Deși trecerea timpului ar putea să ne lase senzația că acest capitol al istoriei este doar unul care aparține manualelor, în fapt, cred cu tărie că reprezintă un model pentru ce înseamnă determinarea și reușita unui popor, indiferent de țelul propus.
Lecția de istorie din 1859 poate fi mai aproape de contemporaneitate mai mult decât ne putem imagina. Avem nevoie de aceleași ustensile morale pentru a ne păstra integritatea și valorile, inclusiv în plan educațional.
🟡 Trăim vremuri în care poporul nostru reînvață lecția unității și a solidarității. Traiul în țara noastră este unul al provocărilor de zi cu zi, dar cea care ne conduce spre puterea reușitei este speranța unor timpuri în care vom avea dreptate socială, respect și egalitate.
Sistemul educațional românesc este cel care parcurge acum acest capitol al evaluării unității, iar pe 19 ianuarie 2022 am demonstrat că printr-o luptă comună vom reuși să se facă dreptate angajaților din învățământ!
🔴 Dascălii țării sunt cei care păstrează flacăra cunoașterii aprinsă, cei care îi ajută pe tinerii acestei țări să-și stabilească valorile și să-și urmeze visurile!
Fără educație, un popor nu mai poate scrie istorie, nu mai poate construi un prezent și nu mai poate privi spre un viitor.
🇹🇩 Nu vrem să ținem capul plecat în fața sabiei nepăsării și a ipocriziei, vrem să fim demni de lecția pe care noi le-o oferim acum tinerei generații! La începutul acestui an, 2022, ne-am amintit ce înseamnă să fim mai aproape unii de alții, să ne respectăm opiniile și, în același timp, să ne facem vocea auzită.
📚 Federația Sindicatelor Libere din Învățământ își va duce mai departe misiunea de a recâștiga statutul cadrului didactic, cu respectul care i se cuvine. Tot în istorie stau exemple clare că schimbarea și modernizarea pot fi înfăptuite, dacă există și voință politică. Legea şcolară introdusă de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a făcut parte din programul de legi de înnoire a societăţii româneşti și a adus românilor învățământ sub principiile obligativităţii şi gratuităţii, situând astfel ţara noastră înaintea Italiei, Franţei, Angliei sau Elveţiei. România are nevoie de un sistem de învățământ de calitate, dacă ne dorim ca și generațiile viitoare să privească spre noi cu respect și mulțumire!
🇹🇩 Orice efort, oricât de mare, va fi răsplătit din plin atunci când copiii de acum - adulții de mâine - vor spune cu mândrie că România le poate oferi un trai decent și familii unite!

COMUNICAT ÎN URMA ÎNTÂLNIRII FEDERAȚIILOR SINDICALE CU PRIM MINISTRUL ROMÂNIEI

 

‼️ În cursul zilei de astăzi, 21 ianuarie 2022, în intervalul orar 11:00-12:30, a avut loc întâlnirea reprezentanților Guvernului cu cei ai federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ, ca urmare a grevei de avertisment din data de 19.01.2022.
La discuții, părțile au fost reprezentate după cum urmează:
▶️ I. Guvernul: domnul Prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă, domnul ministru al educației Sorin-Mihai Cîmpeanu, domnul secretar de stat Gigel Paraschiv(Ministerul Educației), domnul secretar de stat Lucian Ovidiu Heiuș (Ministerul Finanțelor), secretar de stat Cristian Vasilcoiu (Ministerul Muncii și Solidarității Sociale), domnul consilier de stat George Agafiței (Cancelaria Prim-ministrului), domnul director general Mihai Păunică (Ministerul Educației).
▶️ II. Federațiile sindicale:
F.S.L.I. – domnul președinte Simion Hancescu și doamna secretar general Cornelia Popa-Stavri;
F.S.E. „SPIRU HARET” – domnul președinte Marius Ovidiu Nistor și domnul secretar general Ionel Barbu
F.N.S. „ALMA MATER” – domnul președinte Anton Hadăr (prin Skype), domnul secretar general Mihai Buțu și domnul vicepreședinte Alin Mazăre.
▶️ Discuțiile s-au purtat pornind de la materialul comun al celor trei federații sindicale, anexat prezentei.
✅ În cadrul discuțiilor, reprezentanții federațiilor sindicale au pus accentul pe urgența:
- acordării salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
- calculării corecte, în conformitate cu dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017, a drepturilor salariale cuvenite personalului din învățământ;
- soluționării problemei personalului nedidactic [din punct de vedere salarial (salariu de bază, ore suplimentare, sporuri pentru condiții de muncă) și al încadrării (suplimentarea numărului de posturi)].
✅ De asemenea, reprezentanții federațiilor sindicale au scos în evidență faptul că Legea 153/2017 este profund inechitabilă pentru salariații din învățământ, atâta timp cât coeficienții de ierarhizare sunt în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare, profesorul debutant fiind chiar în șeptimea inferioară a acestora.
Domnul Prim-ministru a afirmat că salarizarea personalului din sistemul educațional este la un nivel inacceptabil, că se impun a fi luate, cât mai rapid, măsuri privind îmbunătățirea acesteia și calculul corect al salariilor și că este hotărât să rezolve cât mai multe dintre problemele supuse atenției.
✅ De asemenea, șeful Executivului a solicitat un răgaz de două săptămâni, în care să se elaboreze un plan concret de măsuri.
‼️ În urma discuțiilor, s-a stabilit constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Guvernului și federațiilor sindicale reprezentative care va fi coordonat de ministrul educației. Din grupul de lucru mai fac parte ministrul finanțelor și ministrul muncii. Grupul de lucru va elabora un proiect de Acord, cu măsuri și termene concrete pentru soluționarea problemelor personalului din învățământ, Acord ce urmează să fie asumat de domnul Prim-ministru Nicolae Ciucă în data de 4 februarie 2022.
Vom ține la curent permanent membrii de sindicat cu privire la evoluția discuțiilor din cadrul grupului de lucru.



19 ianuarie 2022

COMUNICAT SLI VRANCEA-GREVA DE AVERTISMENT

    


Miercuri, 19 ianuarie 2022, în intervalul orar 11:00-13:00, s-a desfășurat la nivel național o GREVĂ DE AVERTISMENT la care au participat angajații din învățământul preuniversitar.

La nivelul județului Vrancea, personalul din toate unitățile de învățământ preuniversitar s-au aflat în grevă de avertisment. A fost o participare foarte bună a colegilor noștri la această acțiune de protest, ceea ce confirmă încă odată nemulțumirea profundă existentă în rândul personalului din învățământ. Acțiunea de protest la nivelul fiecărei unități școlare s-a organizat in condiții foarte bune și apreciem solidaritatea și unitatea de care au dat dovadă astăzi membrii de sindicat.

După aceasta greva de avertisment, Guvernul României trebuie sa convoace urgent la discuții liderii Federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar. Nu ne dorim să ajungem la declanșarea grevei generale, dar dacă revendicările noastre vor rămâne fără rezolvare, nu vom avea altă soluție!

Biroul Operativ al SLI Vrancea mulțumește liderilor și membrilor de sindicat pentru participarea și implicarea de care au dat dovadă!

Președinte SLI Vrancea,
Constantin IONESCU

18 ianuarie 2022

E despre DEMNITATE, domnilor guvernanți!

                                                                               
    Răbdarea are și ea limitele ei! Așteptam de ani buni ca Guvernul si Parlamentul României să respecte Legile! Legea Educației, care stabilește, fără echivoc, finanțarea Educației cu 6% din PIB, Legea 153 care stabilește nivelele salariale ale angajaților din educație, mult, mult mai mici decât ale celor din Justiție, sănătate, administrație publica, undeva în subsolul grilei de salarizare, iar Guvernul României nu este în stare să respecte nici măcar aceste nivele de salarizare și le amână la nesfârșit!

      Colegii din personalul nedidactic si didactic trăiesc, mulți dintre ei, cu salarii de 1800-1900 de lei, iar regulamentul sporurilor nu se aplica nici azi, la 5 ani de la apariția legii, salariaților din educație!
       Ne-ați lăsat în timpul pandemiei în voia sorții, să ne descurcăm fiecare cu ce avem și cu ce știm, să ne folosim fiecare propriile mijloace de învățământ, să facem și să distribuim fișe, să corectăm teme, uneori pe telefon, să căutam platforme de învățare și resurse educaționale, să învățăm singuri tot ceea ce trebuia să ne învățați, în timp ce platformele și resursele se lasă așteptate în continuare! 
    Am ajuns ca în aceste zile în care prețurile o iau razna în sus, să găsiți de cuviință să amânați, pentru a câta oară, întregirea, nu majorarea, salariilor! Desigur, salariile noastre nu sunt pensii speciale! Le puteți plafona când vreți, iar noi nu suntem parlamentari sau primari, nici nu lucrăm in justiție! Dacă nu aveți un profesor, nu e nici-o problemă, în locul nostru poate preda oricine! Lipsa unui profesor nu ucide oameni! Ea omoară doar viitorul unor copii! Interesează pe cineva? În acești ani, un număr mare de profesori, se vor pensiona și vor trăi cu pensii după salariile pe care le-ați “dat”! Pe cine veți aduce în locul lor la mai puțin de 500 de euro, vă interesează?                                                                                                                        
   E timpul stimați colegi să le aducem aminte guvernanților de DEMNITATEA personalului din educație! Stând alături și așteptând să o facă doar cei de lângă voi, Ea va fi călcată, în continuare, în picioare! Ați cerut, de atâtea ori, să recurgem la acțiuni sindicale hotărâte!  Haideți, miercuri, pentru doua ore, să ne luăm

                      DEMNITATEA ÎNAPOI!

15 ianuarie 2022

Salariații din învățământ –membri de sindicat– vor intra în GREVĂ DE AVERTISMENT!

 

    Federația Sindicatelor Libere din Învățământ(FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – organizații reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – au hotărât, în baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, declanșarea GREVEI DE AVERTISMENT miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unitățile și instituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai F.S.L.I. și F.S.E. „SPIRU HARET”, în intervalul orar 11:00-13:00.

Protestul membrilor celor două organizații sindicale este cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federațiilor sindicale din educație și de a adopta măsuri concrete pentru:

️ 1. ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

️ 2. ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

3. ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

️ 4. ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

️ 5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6.SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

       Menționăm că aproximativ 100 de membri ai celor două federații, precum și ai FNS „ALMA MATER“, au pichetat joi, 13.01.2022, sediile Guvernului, Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal. Acesta a fost cel de-al 4-lea pichet organizat în fața Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate celor două federații.

14 ianuarie 2022

Salariații din învățământ continuă protestele!

                         

 Am constatat cu tristețe că actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ. Prin urmare, am reluat seria protestelor în fața Guvernului și vom picheta sediile principalelor partide politice - PSD și PNL. 

    Joi membrii Biroului Operativ ai Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea (SLI), afiliați Federației Sindicatelor Libere din Învățământ România au participat la acțiunile de protest de la București.

FSLI solicită: 

 aplicarea integrală a Legii salarizării, 153 /2017, inclusiv pentru personalul nedidactic, 

   alocarea a 6% din PIB pentru finanțarea educației potrivit Legii 1/2011; 

  elaborarea OUG privind recuperarea drepturilor salariale ce decurg din neaplicarea tranșelor de vechime din 4 în 4 ani și calculul incorect al  dirigenției/ simultanului/ învățământ special/ CFP/ gradație de merit pentru perioada iulie 2017 - 1 septembrie 2021.

 „Reamintim că personalul didactic trebuie să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr.153/2017 începând cu luna septembrie 2020. De asemenea, peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ  beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă. Ne-am săturat să fim <<sacrificații de serviciu>> din sectorul bugetar!”, Biroul Operativ al S.L.I. Vrancea.

                     


https://www.monitoruldevrancea.ro/2022/01/14/video-si-galerie-foto-sindicalistii-vranceni-din-educatie-din-nou-la-protestele-din-bucuresti/

https://www.actualitateavranceana.ro/sindicalistii-din-invatamantul-vrancean-au-protestat-la-bucuresti/

 

COMUNICAT FSLI

 Ne-am săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar!

Salariații din învățământ reiau protestele!
     Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ.
În consecință, mâine, 13 ianuarie 2022, începând cu ora 10.00, 100 de membri vor protesta în Piața Victoriei, iar, de la ora 11.30, vor picheta sediile principalelor partide politice – PSD și PNL.
▶️ Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.
▶️ Majorarea salarială de doar 4 % de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru peronalul didactic de predare, a provocat o stare ne nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ.
▶️ De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut.
În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017.
În prezent, cele trei federații sindicale au în desfășurare un referendum privind declanșarea grevei în sistemul educațional.