20 decembrie 2022

Adresa FSLI către Ministerul Educației!

 


S.L.I Vrancea protesteaza la Prefectura judetului Vrancea!!!


📣In data de 15.12.2022, între orele 14.30-15.30, SLI Vrancea a avut o întâlnire la Prefectura Vrancea în principal pentru personalul nedidactic și didactic auxiliar.
*La întâlnire au participat peste 20 de membri de sindicat- personal nedidactic și didactic auxiliar.*
❗️ Revendicările vizează aplicarea în integralitate a legii 153 precum și INDEXAREA salariilor pentru toți angajații de cel puțin 15% pentru acoperirea ratei inflației❗️
Alte solicitări importante adresate Guvernului României sunt:
✅plata orelor suplimentare pentru personalul auxiliar și nedidactic; ✅decontarea cheltuielilor cu naveta pentru personalul nedidactic;
✅ aplicarea Regulamentului de sporuri pentru conditii de munca; ✅ elaborarea normativelor pentru încadrarea personalului nedidactic si didactic auxiliar.

⭕️Adresa cu problemele salariaților din învățământ, înmânată domnului prefect, va fi înaintată Guvernului Romaniei!

14 noiembrie 2022

IN ATENTIA MEMBRILOR DE SINDICAT!

📣 Cu ocazia Simpozionului Național „Provocări actuale în sistemului educațional românesc, S.L.I. Vrancea va elabora un volum colectiv cu ISBN de articole și studii de specialitate.
Membrii de sindicat care doresc să publice în acest volum sunt rugați să trimită până pe data de 15 decembrie 2022 pe adresa de email simpozionslivn@gmail.com un articol care va respecta următoarele cerințe:

-maxim 4 pagini;
-titlul va fi redactat cu majuscule- font TimesNewRoman mărime 14;
-numele, prenumele și unitatea școlară cu font TimesNewRoman mărime 12;
-conținutul articolului cu font TimesNewRoman mărime 12, spațiere la 1,5 și cu diacritice;
-bibliografie.

HG  nr. 1336/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice

 HG  nr. 1336/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, care abrogată, prin art. 103 lit. a),  Hotărârea Guvernului nr. 286/2011 pentru aprobarea Regulamentului - cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice-DESCARCA AICI!

8 septembrie 2022

Precizări privind stabilirea normei didacatice de predare în anul școlar 2022-2023

In urma intervenției FSLI la ME, în data de 7 septembrie 2022 au fost trimise aceste precizări: (descarcă aici)

Obiectivele FSLI pentru perioada imediat următoare

 

Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, întrunit în ședința din data de 31.08.2022, în conformitate cu prevederile art. 31 alin. (2) lit. i) din Statutul Federației, a stabilit următoarele obiective pentru perioada imediat următoare:

  1. Continuarea demersurilor pentru aplicarea integrală, cât mai repede posibil, a prevederilor Legii – cadru nr. 153/2017;
  2. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ se va implica în realizarea formei finale a proiectului Legii învățământului preuniversitar, astfel încât legea adoptată de Parlamentul României să conducă la o reală îmbunătățire a statutului social și profesional al tuturor categoriilor de salariați din sistemul educațional, la creșterea prestigiului profesional al personalului didactic, cât și la realizarea unei reforme reale a sistemului de învățământ. În acest sens, amendamentele propuse la acest proiect de lege vor fi înaintate parlamentarilor care au cabinete în județele în care federația are organizații afiliate, iar reprezentanții federației vor participa la lucrările comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în vederea susținerii propunerilor;
  3. Implicarea federației în elaborarea proiectului noii legi de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, astfel încât poziționarea salariaților din învățământ în grila de slarizare să fie superioară celei actuale și să corespundă importanței sociale a muncii și responsabilității care revine salariaților din educație.

Mesajul președintelui FSLI cu ocazia deschiderii noului an școlar 2022-2023

 

Educația din România nu trebuie să devină un motiv al dezbinării sociale! Avem nevoie de unitate și seriozitate când vorbim despre investițiile de orice natură în educație!
Prima zi de școală rămâne un moment unic, în fiecare an. Entuziasmul elevilor care își revăd colegii și profesorii, emoția părinților care își conduc către porțile școlilor copiii, dar și emoția dascălilor care se întorc în sălile de clasă, ne amintesc de acest lucru. Nimic nu ar trebui să știrbească bucuria acestei zile și totuși ne pregătim pentru una dintre cele mai dificile perioade cu care se vor confrunta familiile din România, cu implicații directe și în educație.
Dezbaterile în jurul Proiectelor Legilor Educației nu trebuie să nască dezbinare socială, ci trebuie să genereze cele mai bune soluții pentru un sistem de învățământ pe care îl dorim performant, responsabilitate și implicare din toate zonele societății românești. Educația este un liant al minților care vor să construiască o societate funcțională în ansamblul ei, în care nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, în care să domine respectul și simțul civic, valori pe care cadrele didactice le predau la clasă și pe care, totodată, le insuflă copiilor și acasă, din rolul de părinți!
Însă, din păcate, suntem departe de a oferi această calitate generațiilor tinere, iar vina este a celor care au fost la putere și care nu au avut preocuparea și voința să ofere acestui sistem șansa reală să se dezvolte și să devină, de ce nu, un model la care să se raporteze alte țări. Condamnăm neputința și reaua- voință a celor care au adus educația din România în situația în care se află în acest moment!
Lipsesc investițiile reale din educație, care ar fi trebuit să fie făcute cu mulți ani în urmă, așa cum și reforma curriculară a acestui sistem a fost ignorată de toate guvernele, acestea argumentând ca justificare a neputinței lor: “greaua moștenire”!
Din cauza actualului context economic nefavorabil, este posibil să asistăm la adevărate drame sociale în rândul familiilor, care ar putea să ajungă în situația de a nu putea să își mai trimită copiii la școală, dar și în rândul angajaților din educație care sunt, în continuare într-un procent alarmant de mare, printre salariații bugetari cu cele mai mici venituri din România!
Majorările acordate, începând cu luna august, traduse, în medie, în doar câteva zeci de lei, nu vor avea cum să acopere cheltuielile de zi cu zi, sub povara scumpirilor uriașe. Nu s-ar fi ajuns aici dacă în România ar fi existat o economie funcțională și un sistem de politici sociale care să fie un sprijin pentru cei care nu își pot asigura coșul zilnic. Ne așteptăm și noi să avem situații, ca în alte țări, în care nu va putea fi asigurată plata facturilor la încălzire pentru școli în iarna acestui an, ceea ce va avea consecințe negative asupra procesului de învățământ.
În prima zi de școală ar trebui să le mulțumim elevilor că nu și-au pierdut curiozitatea și ambiția de a descoperi lucruri noi învățând, așa cum trebuie să le mulțumim și cadrelor didactice pentru devotamentul de care dau dovadă față de profesia pe care o au.
De asemenea, trebuie să le mulțumim și celor care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, care au contribuție importantă la funcționarea în condiții optime a unităților de învățământ.
Cu ocazia deschiderii noului an școlar, le urăm succes elevilor și colegilor noștri, cu speranța că împreună vom putea depăși provocările pe care le vom întâmpina!

Președinte FSLI,
Simion Hancescu

2 iunie 2022

Guvernul României a uitat de promisiunile făcute la începutul anului!

 👉 Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater “, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, condamnă ferm atitudinea membrilor Executivului care au refuzat până la această oră o cale de dialog social, după protestul organizat pe 25 mai în fața sediului Guvernului României.

▶️ Cu toate că a trecut deja o săptămână de la protestul din Piața Victoriei, la care au participat peste 1.200 de salariați din aproape toate județele țării și Municipiul București, niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor noastre. Această situație este un semnal pentru întreg personalul din educație, care traduce lipsa implicării guvernamentale în indiferență, batjocură sau rea-credință! Este, de asemenea o manifestare a disprețului față de toți salariații din învățământ și față de sistemul educațional, în general. 

▶️ Suntem conștienți că situația economică a României este dificilă, însă acesta nu este un argument pentru a ne ignora și pentru a refuza dialogul.

Salariații din învățământ, care au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar, au sperat că reprezentanții Guvernului vor face efortul de a aplica integral Legea salarizării – așa cum au promis în urma protestelor din luna ianuarie 2022 – însă constatăm că, de fapt, altele sunt prioritățile Executivului și ale Parlamentului României.

📖 În ciuda mult trâmbițatelor majorări salariale anunțate de coaliția de guvernare, angajații din educație vor primi, în realitate, începând cu data de 1 iulie 2022, doar o pătrime din diferența rămasă de acordat, ceea ce însemnă, în medie, 65 de lei net pentru fiecare salariat. Această sumă reprezintă o altă formă de umilire a personalului din educație! Opinia publică trebuie să știe că aplicarea integrală Legii salarizării nu ar acoperi nici măcar jumătate din rata inflației reală, motiv pentru care, cu legitimitate, salariații din învățământ solicită Guvernului României ca, pe lângă aplicarea integrală a Legii 153/2017, să aplice și o indexare a salariilor, așa cum procedează guvernele din țările unde există interes ca populația să fie protejată, astfel încât să fie acoperită creșterea alarmantă a prețurilor!

▶️ Având în vedere actualul nivel al veniturilor și majorarea substanțială a prețurilor la toate produsele de consum, la care se adaugă și scumpirea utilităților, se constată o prăbușire a puterii de cumpărare, iar majoritatea salariaților întâmpină reale dificultăți în a-și asigura un trai decent.

❓ În acest context, ne întrebăm cum au reușit membrii Guvernului și ai Parlamentului să identifice fonduri pentru a acorda unor funcționari publici sporuri de complexitate? Cum se poate în cazul unora, iar când vine vorba de învățământ, de peste 10 ani, nu se găsește o soluție să se acorde sporurile pentru condițiile de muncă, salariații din educație fiind singurii bugetari care nu le primesc?!

▶️ Îi amintim domnului Prim-ministru și liderilor partidelor politice aflate la guvernare că, prin toate aceste decizii, nu fac altceva decât să „amaneteze“ soarta sistemului de învățământ din România și să sacrifice educația fiecărui copil!

❗️ În condițiile în care, în perioada imediat următoare, reprezentanții Guvernului nu vor invita federațiile sindicale la masa negocierilor și nu vor găsi soluții la cerințele minimale prezentate, în luna septembrie vor fi declanșate ample acțiuni de protest!

23 mai 2022

𝐏𝐑𝐎𝐓𝐄𝐒𝐓 𝐈𝐍 𝐅𝐀𝐓𝐀 𝐒𝐄𝐃𝐈𝐔𝐋𝐔I GUVERNULUI 𝟐𝟓 𝐌𝐀𝐈 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐎𝐑𝐄𝐋𝐄 𝟏𝟏.𝟎𝟎-𝟏𝟑.𝟎𝟎


𝐌𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟐𝟓 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟐, în intervalul orar 𝟏𝟏-𝟎𝟎-𝟏𝟑.𝟎𝟎, va avea loc în Piața Victoriei o 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐬𝐭 organizată de federațiile reprezentative din învățământ, motivul principal fiind scăderea dramatică a puterii de cumpărare în rândul salariaților din educație, fenomen manifestat cu precădere la personalul nedidactic, din cauza salariilor foarte mici și a creșterii accentuate a prețurilor la produsele de consum de bază.

👉 Solicitarea principală a protestatarilor este aceea ca Guvernul României să aplice în perioada imediat următoare Legea salarizării, ceea ce oricum ar însemna doar o compensare parțială a creșterii reale a inflației.

UPDATE:25.05.2022:

S.L.I. Vrancea a participat astăzi în Piața Victoriei la pichetarea sediului Guvernului României cu un număr important de membri de sindicat pentru a-și arăta nemulțumirea față de salarizarea personalului nedidactic și a personalului didactic, precum și fata de declarațiile confuze ale ministrului educației referitoare la viitoarele schimbări în sistemul de educație!







FSLI- PERSONALUL NEDIDACTIC VA PICHETA GUVERNUL ROMANIEI IN DATA DE 25 MAI 2022, AVÂND ÎN VEDERE NIVELUL SCAZUT DE SALARIZARE!!!

 


20 aprilie 2022

Obiectivele FSLI pentru perioada urmatoare:

Colegiul Național al Liderilor FSLI, întrunit în zilele de 12 și 13 aprilie, a stabilit următoarele obiective ale federației pentru perioada următoare:

1. Implicarea activă în elaborarea proiectelor privind Legea Învățământului Preuniversitar și Legea privind Statutul personalului didactic, cele mai importante ținte fiind păstrarea titularizării în învățământ și a actualei structuri a ciclurilor de învățământ. De asemenea, se vor identifica toate mijloacele care trebuie stipulate în acest pachet legislativ, astfel încât punerea lor în practică să conducă la îmbunătățirea consistentă a statutului social al cadrelor didactice, unul dintre aceste mijloace fiind acela ca grila de salarizare să fie elaborată plecând de la principiul conform căruia coeficientul de multiplicare a salariului profesorului debutant să reprezinte 25% din coeficientul maxim din grila de salarizare;

2. Intreprinderea tuturor demersurilor necesare pentru aplicarea integrală, pentru întregul personal din învățământ, de la data de 1 iulie 2022, a Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;

3. Continuarea demersurilor începute pentru elaborarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia. De asemenea, vor continua demersurile pentru plata orelor suplimentare. Punerea în practică a acestor obiective este imperios necesară în special pentru personalul nedidactic, categoria socio-profesională cea mai afectată în această perioadă în ceea ce privește nivelul de trai.

8 aprilie 2022

INFORMARE FSLI:

 


📍 Vă informăm că, în sfârșit, OUG privind plata unor drepturi salariale reparatorii (calculul incorect al dirigentiei/inv.simultan/inv.special/gradatiei de merit/CFP, precum si transelor de vechime din 4 în 4 ani pentru perioada iulie2017_aug2021 ) a ajuns la Consiliul Economic și Social, pentru avizare.

Asta înseamnă că sunt sanse mari  ca in ședința de guvern de săptămâna viitoare să fie aprobată această ordonanța . 

Ordonanța este necesara, deoarece multe instante din tara au dat soluții diferite in acțiunile de recuperare a acestor diferențe introduse de sindicate!

🖌 Conform textului, ar urma ca in maximum 90 de zile să se plătească prima tranșă, de 5%. Precizăm că emiterea acestui act normativ se datorează, in primul rând, protestelor din decembrie 2021 și din ianuarie 2022, precum și demersurilor și negocierilor care au urmat.

Precizări privind acordarea voucherelor de vacanță în anul 2022

 



8 martie 2022

📢 Proiect de OUG privind plata diferenţelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021

🔴Ministerul Educației a publicat pe site-ul edu.ro proiectul de Ordonanță de urgență privind plata diferenţelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.

⭕Proiectul este supus consultării publice, în condiţiile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, dar și a consultării preliminare interinstituționale, Ministerul Educaţiei. Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile.
‼️Menționăm că acest proiect de OUG a fost solicitat de către federatiile sindicale în adresa trimisă prim-ministrului cu ocazia protestelor organizate în lunile decembrie 2021 și ianuarie 2022.
🔴Potrivit proiectului de OUG întregul personal didactic ar urma să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.

9 februarie 2022

Concluziile întâlnirilor Federațiilor sindicale cu reprezentații Guvernului din 08.02.2022!

▶️ În cursul zilei de astăzi, au avut loc o serie de întruniri și ședințe, la nivelul Guvernului și al Senatului României, în cadrul cărora s-au pus în discuție probleme vizând sistemul de învățământ și salariații acestuia. Astfel:
✅ I. Începând cu ora 11:00, la sediul Senatului, domnul Florin Cîțu, președintele PNL, s-a întâlnit cu reprezentanții federațiilor sindicale, pentru a-i asigura că nu se opune semnării unui Acord între Guvernul României și federațiile sindicale reprezentative, în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă salariații din sistem.
Domnul Florin Cîțu a afirmat că, din informațiile sale, există sume disponibile la Ministerul Finanțelor și, atât timp cât există bani, nu vede un impediment pentru rezolvarea solicitărilor federațiilor din învățământ.
La întâlnire, federațiile sindicale au fost reprezentate de:
F.S.L.I. – domnul președinte Simion Hancescu și domnul prim-vicepreședinte George Purcaru;
F.S.E. „SPIRU HARET” – domnul secretar general Ionel Barbu;
F.N.S. „ALMA MATER” – domnul președinte Anton Hadăr și domnul secretar general Mihai Buțu.
✅ II. Începând cu ora 12:00, la sediul Guvernului, a avut loc întâlnirea reprezentanților sindicali cu domnul Prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă, domnul ministru al Educației Sorin-Mihai Cîmpeanu, domnul ministru Marius Budăi, domnul ministru Adrian Câciu, domnul secretar de stat Gigel Paraschiv și domnul director general Mihai Păunică.
▶️ Federațiile sindicale au fost prezente în aceeași formulă.
Au fost abordate punctele din proiectul de Acord, accentul fiind pus de reprezentanții sindicali pe aplicarea Anexei nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017 și pe rezolvarea problemelor privind salarizarea personalului nedidactic (reglementată în Anexa VIII la lege, privind funcțiile comune din sectorul bugetar). Deși discuțiile au durat aproape patru ore, nu s-a ajuns la niciun rezultat concret în privința aplicării Legii-cadru nr. 153/2017 în perioada imediat următoare.
Celelalte propuneri ale federațiilor sindicale (ordonanța privind măsurile reparatorii, plata orelor suplimentare, achitarea tranșelor din hotărârile judecătorești, creșterea coeficienților de ierarhizare în noua lege privind salarizarea, suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice etc.) au fost agreate.
Negocierile vor continua în perioada imediat următoare.
✅ III. De asemenea, începând cu ora 10.00, s-au desfășurat, pe rând, la Senat, ședințele Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, Comisiei pentru învățământ, tineret și sport și Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, pe a căror ordine de zi s-a aflat Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, înregistrat la Senatul României sub nr. L.548/2021.
▶️ F.S.L.I. a fost reprezentată de doamna secretar general Cornelia Popa-Stavri, iar F.S.E. „SPIRU HARET” de doamna consilier juridic Ioana Voicu.
De precizat că, încă din cursul zilei de ieri, federațiile sindicale au transmis un set de amendamente președinților celor trei comisii, dar și unor senatori membri ai acestora; alineatele noi propuse de federațiile sindicale reglementează:
❗️ 1. majorarea salariilor personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. I cap. I – II la Legea-cadru nr. 153/2017 la nivelul salariilor prevăzute de lege pentru anul 2022;
❗️ 2. calculul majorărilor/creşterilor salariale prevăzute la art. 15 din Legea-cadru nr. 153/2017 și la art. 4, art. 5 alin. (1), art. 7 şi art. 8 din anexa nr. I capitolul I litera B la lege [control financiar preventiv, învățământ special, gradație de merit, predare simultană și dirigenție], la salariul de bază deținut/aflat în plată
❗️ 3. plata, pentru personalul din învățământ, a sporurilor pentru condiții de muncă;
❗️ 4. plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic din învățământ.
La nivelul Comisiei pentru muncă și protecție socială s-a decis ca toate amendamentele pe textul Legii să fie lăsate pentru a fi analizate împreună cu Comisia pentru buget, finanțe etc., având în vedere că, oricum, cele două comisii trebuie să elaboreze Raportul asupra proiectului.
▶️ În cadrul Comisiei pentru învățământ, tineret și sport, reprezentanții sindicali au avut cuvântul în susținerea amendamentelor; acestea au fost însușite în unanimitate de membrii Comisiei, care a dat astfel aviz favorabil, cu toate amendamentele admise.
▶️ Însă, în Comisia de buget, deși amendamentele au fost susținute atât de către unii dintre senatorii prezenți, cât și de către reprezentanții sindicali, s-a pus problema insuficienței fondurilor, a deficitului bugetar etc.; discuțiile au fost amânate pentru data de 9 februarie, Ministerul Finanțelor urmând a face o analiză a impactului financiar al amendamentelor propuse, pe care să o înainteze Comisiei."

7 februarie 2022

Guvernul ne-a mințit!


    Solicităm partidelor din coaliția guvernamentală să declare public dacă susțin sau nu un acord privind Educația!
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” solicită partidelor din coaliția de guvernare să declare public dacă susțin sau nu învățământul românesc, având în vedere refuzul Prim-ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, de a semna un Acord cu federațiile sindicale din învățământ, deși în urmă cu două săptămâni a susținut un asemenea pact.
▶️ Știm cu toții că pentru un militar de carieră cuvântul dat și onoarea sunt cele mai de preț lucruri. După întâlnirea cu Premierul din data de 21 ianuarie 2022, am sperat că, în sfârșit, Guvernul condus în prezent de un general al Armatei Române își va schimba atitudinea față de sistemul educațional, subfinanțat de 30 de ani.
▶️ Comunicatul Guvernului din ziua întâlnirii a venit să ne întărească speranța cu care am ieșit de la discuțiile avute cu reprezentații Executivului, în frunte cu Premierul. În comunicatul Guvernului din data de 21 ianuarie 2022, se spune, printre altele: „Dialogul este calea pentru a găsi măsuri echilibrate. În colaborarea cu dumneavoastră plecăm de la dorința comună de a susține prestigiul dascălilor, de a motiva cadrele didactice și de a plăti corect munca fiecărui angajat din sistemul de învățământ pentru a avea, în viitor, oameni bine pregătiți și educați. Consultările vor fi coordonate, la nivelul Guvernului, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu participarea ministerelor Muncii și Finanțelor și vor avea în vedere identificarea de soluții și termene de aplicare ale acestora, ca răspuns la problemele semnalate de sindicatele din domeniu. Pe termen scurt, sunt avute în vedere soluții pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, plata eșalonată a drepturilor salariale, clarificări privind aplicarea unor sporuri și suplimentarea personalului nedidactic și didactic auxiliar, în raport cu nevoile corect identificate în sistemul național de învățământ. Termenul asumat pentru finalizarea negocierilor și asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanții federațiilor sindicatelor reprezentative din învățământ este 4 februarie 2022”.
❗️ Timp de aproape două săptămâni, am așteptat draft-ul documentului promis. Când am văzut că niciun ministru nu ne invită la negocieri, am venit noi cu o propunere de acord, pe care am înaintat-o ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, în urmă cu o săptămână. În aceste ultime zile, am discutat de mai multe ori cu ministrul Educației, în calitatea sa de coordonator al grupului de negociere, solicitându-i informații despre stadiul discuțiilor de la nivelul Guvernului privind acordul. De fiecare dată, ni s-a transmis că se negociază cu miniștrii de resort.
❌ De fapt, la nivelul Guvernului, s-a decis că acest acord nu este unul de interes. Spunem asta, deoarece ieri, 4 februarie 2022, când Acordul ar fi trebuit semnat de Prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă, am aflat că, în realitate, Guvernul nu mai dorește parafarea unei astfel de înțelegeri. Ni s-a oferit, în schimb, posibilitatea de a încheia un acord cu ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.
▶️ Dincolo de posibilele bune intenții ale ministrului Educației, un astfel de acord nu ar avea nicio valoare. Am avut până în prezent mai multe acorduri semnate de prim-miniștri, care însă nu au fost respectate în totalitate. Ce garanții putem avea că un astfel de acord, asumat doar de un ministru, va fi și implementat?
▶️ Având în vedere perioada grea prin care trecem, considerăm că o escaladare a conflictului din Educație poate aduce mari prejudicii chiar celor pe care încercăm cu toții să-i protejăm: copiii.
De aceea, solicităm ferm ca, până luni, 7 februarie 2022, președinții partidelor aflate la guvernare să declare public dacă susțin sau nu un acord privind Educația.
De asemenea, considerăm că Prim-ministrul României trebuie să iasă public și să justifice ceea ce s-a întâmplat, deoarece această atitudine este o jignire adusă salariaților din învățământ!
⛔ A venit momentul să spunem STOP DEGRADĂRII ȘCOLII ROMÂNEȘTI!🛑