3 ianuarie 2012

Echivalarea studiilor cadrelor didactice se amână pentru 2012!!!

         Pe 28 dec. 2011 (în M.O. nr. 929 ) a apărut OMECTS 6563 care stabileşte Calendarul activităţilor de echivalare a studiilor conform OMECTS 5553/2011, pentru profesorii-SSD şi institutori,  (ANEXA 1)  şi conform OMECTS 5484/2011 pentru învăţători, educatoare, antrenori şi maiştri (ANEXA2) . În urma acestui ordin cadrele didactice care vor beneficia de echivalare vor primi atestatele şi toate drepturile ce decurg din acestea după 01 noiembrie 2012.
publicat de Constantin Ionescu , vicepreşedinte SLI Vrancea

50 de comentarii:

  1. Pe lideri nu-i intereseaza decat cotizatia, nu ne simtim deloc aparati de aceea nu mai puteti sa adunat oameni pentru greva

    RăspundețiȘtergere
  2. E usor sa arunci cu noroi sub anonimat, dar totusi, care sunt drepturile dumneavoastra pe care noi, toti, nu le mai aparam? Actiunile noastre sunt vizibile pe acest blog si nu numai, dar actuala putere ne spune STOP, iar noi iar si iar, prin justitie si tot asa! Ca sa tii piept atacurilor PUTERII actuale trebuie sa ai resurse financiare. Asta a si fost scopul de a nu mai incasa cotizatia pe stat de plata, slabirea puterii sindicale, si vad ca a reusit pe ici pe colo, va convins si pe d-voastra ca sindicatele vor doar bani! Gresit! Vor bani ca sa poata merge in justitie, pentru ca este singura cale pe care se mai poate apara unele drepturile noastre!In urmatorii 5 ani veti primi ceva banuti reprezentant majorarea salarilor cu 33%, si asta datorita sindicatelor. Ca sa deschizi si sa castigi un proces costa!
    Parerea mea e sa va mai ganditi inainte de a improsca cu noroi! S-auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum o sa ai puterea sa faci ceva domnule C-tin...si sa te vad,ce fapte eroice o sa ai....vORBE GOALE CA SI PANA ACUM!!

      VREAJEALA SI PACALEALA,PT SCAUNE!!

      Ce se face cu anularea OM 5553 care la art 6 ne face dupa 20 de ani,la catedra,direct NECALIFICATI!!

      De unde sa mai merg la cursuri continuare,universitare,din 9 mil leafa,cand se cere 31 mil,taxa pe an de studiu,si am de parcurs 2 ani,plus licenta de 6 mil,separat,ca plata?!!

      Am vrut acum 10 ani,cand era ieftin,sa merg la master,dar pe noi cu IP3 nu ne primeste,absolut nicaieri, NIMENI!!

      Ștergere
    2. Stimate d-le coleg, va inteleg supararea perfect, pentru ca am colegi in scoala mea in aceeasi situatie, pe care doresc din tot sufletul sa ii ajut prin anularea sau macar modificarea acestui ordin nenorocit 5553/2011, care incalca legea 1/2011!In acest sens sa stiti ca nu am stat cu mainile in san! FSLI a cerut in nenumarate randuri modificarea acestui ordin, puteti citi aici:
      http://slivrancea.blogspot.com/2012/04/in-atentia-absolventilor-de-studii.html
      sau cautati la "OPIS" sectiunea "Profesori SSD"!
      Cat despre SCAUNE, oricand le voi lasa locul altora, daca se va dovedi ca sunt neputincios!
      Eu consider ca in curand totul se va schimba, deoarece prin prezenta lui Liviu Pop, in guvern, ca ministru al dialogului social, ne vom aseza la masa negocierilor reale de care nu am mai avut parte de ani buni de zile.
      Va doresc sa auzim numai de bine!

      Ștergere
    3. Aici mai puteti citi eforturile noastre de a aduce in atentie greselile din ordinul 5553/2011:
      http://www.slimm.ro/noutati/Pentru%20absolventii%20IP3.pdf

      Ștergere
  3. Daca am liceul pedagogic (5 ani) si facultatea de istorie (4 ani la zi) mai am nevoie de dosarul pentru ecivalarea competentelor? Mentionez ca sunt titulara de 16 ai si am gradul I ... lucrez acum si sunt platita ca profesor pentru invatamantul primar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu aveti nevoie de echivalare, aveti diploma de licenta si beneficiati de prevederile art.248,alin 4 din Legea educatiei nationale!De echivalare au nevoie numai invatatorii si educ. fara studii de licenta!

      Ștergere
  4. DORESC SA STIU DACA IN URMA ECHIVALARII STUDIILOR DE SCURTA DURATA(SSD)CONFORM ORDINULUI 5553 VOM FI PLATITI CA PROFESORI CU STUDII SUPERIOARE .
    NIMENI NU NE LAMURESTE IN ACEST SENS.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In urma echivalarii diplomei de absolvire cu diploma de licenta , veti fi platit ca profesor I, asa cum sunt platiti acum toti profesorii absolventi de studii de licenta(de 3ani- Bologna).
      V-as ruga ,fara suparare, pentru ca suntem intre noi, sa va dati si numele, asa sa stiu si eu cu cine comunic!
      S-auzim numai de bine!

      Ștergere
  5. Buna ziua.Sunt Alina Florea,am absolvit colegiul de institutori si lucrez ca invatatoare de 5 ani si sunt titulara cu definitivat.In iun. 2011 am absolvit facultatea de geografie.Conform ordinului 5553 nu sunt incadrata ca profesor in inv. primar. Am trimis numeroase adrese catre scoala,inspectoratul scolar si de fiecare data am primit raspuns negativ. Va rog sa-mi spuneti ce pot face pentru a putea beneficia de drepturile mele. Consider ca acest lucru inseamna discriminare intre cadrele didactice deoarece cei care au absolvit orice facultate(nu neaparat in domeniul pedagogic)pana in 2010 sunt platiti ca profesori,iar cei in situatia mea nu.Mie nu imi vor echivala studiile nici in nov. pentru ca nu am 10 ani vechime.Cei cu liceul pedagogic si fac. absolvita in 2011 sunt in aceeasi situatie?

    RăspundețiȘtergere
  6. OMECTS 5553/2011 se refera la echivalarea studiilor de scurta durata(a diplomei de absolvire) cu studii de licenta Bolognia, drept pentru care veti fi incadrata si remunerata ca prof I.
    Insa, din ce imi prezentati dvoastra,ati fi dorit sa fiti incadrata ca prof pentru invatamant primar conform art. 248, alin. (4) din L.E.N.-Legea nr 1/2011, ceea ce nu este posibil datorita sintagmei "...până la intrarea în vigoare a prezentei legi, au absolvit ciclul de licență, li se consideră îndeplinită condiția pentru ocuparea funcțiilor didactice de profesor pentru învățământul preșcolar, respectiv profesor pentru învățământul primar".FSLI a cerut MECTS sa elimine aceasta sintagma din art 248 alin 4 din LEN, dar se pare ca trebuie sa mai asteptam !
    Asadar eu va sfatuiesc ca in anul scolar viitor 2012-2013 sa depuneti dosar de echivalare conform OMECTS 5553/2011 modificat prin OMECTS 4111/2012( acest ordin a eliminat conditia de a avea gradul II sau I). Acumulati cele 90 de credite necesare pana cel tarziu 31.12.2012.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara,as dori din suflet sa ma lamuresca cineva cu privire la echivalarea studiilor.Sunt absolventa Scolii Postliceale Pedagogica ''Vasile Lupu'' Iasi,am functionat 15 ani ca educatoare titulara, am dobindit gradul 1 in anul 2010 ,am urmat cursurile Facultatii Spiru Haret si am sustinut eXamenul de licenta in februarie 2012(SPECIALIZAREA PEDAGOGIE) pe care l-am promovat.Nu ne-au fost inca eliberate diplomele,IAR EU SUNT IN CONCEDIU FARA PLATA DIN LUNA SEPTEMBRIE 2010 ESTE ADEVARAT CA DACA NU IMI VOI ECHIVALA STUDIILE VOI RAMANE NECALIFICATA?FARA DREPT DE PRACTICA?VA MULTUMESC ANTICIPAT?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este adevarat ca veti ramane necalificata si nici nu veti pierde titularizarea! Aceasta prevedere era valabila doar pentru profesorii/institutorii care nu isi echivalau diplomele de absolvire cu cele de licente. Dvoastra, in momentul cand veti reveni la catedra, veti fi nevoita sa acumulati 100 de credite formal/nonformal/informal conform OMECTS 5484/2011 si sa va depuneti dosar de echivalare pentru functia de prof.inv. primar!
      E posibil ca pana anul viitor sa fie modificata si Legea educatiei nationale astfel ca la articolul 248, alin 4 sa dispara sintagma "pana la intrarea in vigoare a legii" astfel incat sa puteti fi incadrata ca prof inv primar datorita dilplomei de licenta obtinuta in 2012 si sa nu mai fiti nevoita sa depuneti dosar de echivalare!

      Ștergere
  8. Sunt educatoare titulara de 3 ani si anul acesta am absolvit facultatea de litere.Stiu ca nu pot fi incadrata profesor decat pe baza unui dosar de echivalare. Problema este ca dna director mi-a spus ca nu e necesar la momentul cand se depuneau. Ce mai pot face acum? Se mai pot depune dosare de echivalare?
    Cand?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In anul scolar 2012-2013 va fi un nou calendar de echivalare, prin februarie-martie! Speram ca in curand sa fie modificata legea 1/2011 si sa fie eliminata sintagma "pana la intrarea in vigoare a prezentei legi" si in acest fel sa fiti incadrata si remunerata ca prof inv primar.

      Ștergere
  9. Buna ziua!Ma numesc Telea Mihaela,absolventa al colegiului de institutori din Brasov, in 2003.De atunci lucrez ca educatoare, sunt titulara cu definitivat din 2007.M-am intors din C.I.C.acum in septembrie si vreau sa ma lamuriti: ca sa imi pastrez postul trebuie sa ma inscriu la continuare de studii? sau pot sa imi fac dosar de echivalare de studii si sa ma inscriu la cursuri pt a obtine credite transferabile, ca imi mai trebuie destul de multe? care este solutia cea mai buna ?ca nu stiu cum sa procedez . Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cea mai sigura varianta ar fi inscrierea la continuare de studii, mai ales ca sunteti din Brasov si aveti posibilitatea sa va continuati studiile la dvoastra in oras. Nu este exclusa nici varianta sa va depuneti dosar de echivalare urmand cateva cursuri cu credite. Diferenta dintre cele 2 variante ar fi siguranta incadrarii si salarizarii ca prof cu studii superioare(prof I), tinand cont ca in momentul de fata nu exista nicio reglementare in privinta salarizarii invatatorilor care vor obtine atestatele de echivalare!

      Ștergere
  10. Va multumesc pt raspuns.O sa optez pt continuare de studii.O zi buna

    RăspundețiȘtergere
  11. Nimeni nu vorbeste de maistrii instructori. Sunt m.i cu o vechime de 20 ani, grad d. I, avand la baza sc postliceala ind. alimentara. In 2010 am absolvit studiile de licenta Ciclul I, iar in 2012 Ciclul II- specializarea Management -Marketing. In anul sc 2011-2012 mi-am depus dosar pt echivalare si raspunsul a ost ca nu fac obiectul echivalarii deoarece am obtinut licenta inainte de a intra in vigoare noua lege. Ce mai este de facut? Ce-mi va comunica pe 1 noiembrie 2012 ? Acum nimeni nu-mi spune nimic....Oare ma va afecta ca n-am terminat studiile de licenta in domeniul de specialitate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! Sunt absolventă a Liceului Pedagogic (înv. - ed.), a Colegiului de Institutori şi a Facultăţii de Litere (română-franceză, cursuri la zi, universitate de stat) cu licenţă în 2011. Momentan lucrez ca învăţătoare şi de abia am intrat în al X-lea an de vechime. În prezent sunt plătită ca prof. înv. primar, dar mă pune pe gânduri aceea sintagmă din articolul 248, alin. 4 din legea ed. nr 1/ 2011. De ce nu citeşte nimeni acel ordin dat de ministrul Liviu Pop, şi anume 4111/23 mai 2012, referitor la echivalarea studiilor? Până la urmă, ce se va lua în considerare? Vă rog să mă lămuriţi şi pe mine, că la şcoală nu discută nimeni! Deşi l-am întrebat pe director în decembrie 2011 dacă trebuie să-mi fac dosar de echivalare, a spus că nu-i necesar, deoarece am licenţă în conformitate cu Centralizatorul din legea educaţiei. Vă rog mult să-mi răspundeţi! Mulţumesc! Maria din Bacău

      Ștergere
    2. OMECTS 4111/2012 modifica OMECTS 5553/2011 pentru a da dreptul si absolventilor cu studii superioare de scurta durata (SSD)care nu indeplineau conditia gradului didactic I sa-si echivaleze diploma de absolvire cu diploma de licenta! Dumneavoastra puteti sa va depuneti pentru siguranta dosar de echivalare a diplomei de absolvire, obtinuta la Colegiul de institutori, cu diploma de licenta!
      Va rog sa nu confundati OMECTS 5484/2011 cu OMECTS 5553/2011! OMECTS 5484/2011 ofera invatatorilor/ educatoarelor/ maistrilor/ antrenorilor titulatura de prof. inv primar/ prescolar/ antrenor/ maistru, iar OMECTS 5553/2011 echivaleaza diploma de absolvire cu diploma de licenta!

      Ștergere
  12. Buna ziua. Sunt profesor debutant (absolvent 2012), am dat ex pe 2 augusr 2012 si am luat 6.05 (2 august) si 10 la inspectia la clasa.Am luat post in sedinta publica din 16 august la una din structurile unei scoli gimnaziale.
    1)Am dreptul sa cer continuitate pe post pentru anul viitor?
    2)Daca colegul meu de la cealalta structura se pensioneaza si din 2 structuri ramane una pot beneficia de restrangere de activitate si sa mai am postul un an?
    3)Ce ma sfatuiti sa fac?
    Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1-Puteti beneficia de continuitate cu aprobarea CA al scolii in urma cererii dvoastra.
      2-Nu puteti beneficia de restrangere de activitate pentru ca nu sunteti titulara!
      3-Depuneti cerere de continuitate si inscrieti-va si la un nou concurs de titularizare pentru a deveni titular in sistem-veti beneficia de mai multe drepturi: pretransfer, detasare etc.

      Ștergere
    2. Titulara pot deveni doar dupa definitivat , oricum ma voi inscrie la titularizare. Va multumesc pentru raspunsuri.

      Ștergere
  13. Buna seara,daca predau la simultan 10 ore si fara simultan 8 ore cum iau sporul de simultan. Cum stiu care este de rural.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Predau matematica ,si am la clasele VII si VIII fara simultan Iar la Clasele V si VI cu simultan Cum mi se calculeaza sporul de simultan? Iar sporul de rural de unde stiu care este (este vreo categorie pentru localitatile din rural)?
      Va multumesc

      Ștergere
  14. Buna ziua! Conform Calendarului activităţilor prevăzute în Metodologia privind echivalarea pe baza ECTS/SECT a învăţământului universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durată de 3 ani, cu ciclul I de studii universitare de licenţă, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.553/2011, sesiunea 2012, incepand cu 1 noiembrie 2012, ar trebuie sa fie eliberate atestatele de echivalare, dar nimeni nu stie nimic. M-am adresat ISJ si am primit urmatorul raspuns: nu stim nimic despre eliberarea atestatelor.
    Domnule Costantin Ionescu, de unde putem ridica aceste atestate si cand? Stiti cumva care sunt instituţiile de învăţământ superior stabilite de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru evaluare şi eliberarea atestatelor de echivalare?
    Va multumesc!
    Cu stima,
    Popescu Nicolae

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atestatele se vor ridica de la ISJ, dar dupa cum am vazut-intarzie! E posibil ca pana la sfarsitul anului sa fie eliberate!
      Nu stiu care sunt instituţiile de învăţământ superior stabilite de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru evaluare şi eliberarea atestatelor de echivalare!

      Ștergere
  15. Buna ziua!
    Am terminat Liceul pedagogic 1995,am terminat si Fac de Socio- Psih S Haret Zi 2010 si sunt incadrata pe prof inv primar .Trebuie sa depun dosar pt echivalare?

    RăspundețiȘtergere
  16. BUNA YIUA
    MA NUMESC MIHAELA B. SI SUNT DIN VASLUI
    AM TERMINAT SC. POSTLICEALA SI AM GRADUL II
    SUNT TITTULARA SI AM 15 ANI VECHIME
    CE AR TREBUI SA FAC , DEOARECE DE TREI ANI MA INSCRIU LA FAC , SUNT ADMISA DAR NU REUSESC CU NAVETA.
    CUM SA PROCEDEZ CU ECHIVALAREA?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dosarul de echivalare va ajuta sa aveti functia de prof.inv. primar/prescolar, dar deocamdata nu stim exact cum va fi salarizarea! Cele mai multe voci spun ca vor fi platiti ca prof, dar nu se stie ce vremuri vor veni.
      Eu va sfatuiesc sa faceti un efort si sa urmati si o facultate de profil. La Focsani puteti sa va inscrieti la ID- (este acreditat)!

      Ștergere
  17. Nu se mai ştie nimic despre echivalare, în 26 oct. trebuia să fie semnate oficial, iar din 1 noiembrie eliberate atestatele ... e sfârşit de noiembrie ... oare ce se întâmplă? Nu mai există cuvânt de onoare nici în lege???

    RăspundețiȘtergere
  18. Ma numesc Neagu Ioana, sunt maistru instructor ind. alimentara, grad didactic I, vechime in invatamant de 21 ani, am absolvit Ciclul I - Economia comertului si turismului 2010, Ciclul II- Management-Marketing 2012, salariul - Institutor S. Un curs postuniversitar de specializare -Ind. alimentara mi-ar fi de folos pentru incadrarea in functia de Profesor instruire practica cu salarizarea - profesor S ? Nu-mi este clar cu "a doua specializare in domeniul de licenta".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru incadrarea in functia de profesor ind alimentara trebuie sa faceti dovada ca aveti studii in domeniul postului conform Art 248, alin 1 coroborat cu Art. 263. alin (1) din LEN! Daca urmati un curs postuniversitar in profilul postului-cu 90 de credite- consider ca puteti fi incadrata ca prof.ind.

      Ștergere
  19. Am uitat sa specific- Sunt maistru instructor Industrie alimentara avand absolvita Scoala Postliceala de specialitate- ind. alimentara, promotia 1992 cu durata de 2 ani.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna seara!Sunt invatator suplinitor,am participat la concursul de titularizare in 2 august 2012 unde am obtinut nota 6,10,iar la proba practica nota 10.Media de repartitie este 7,055.Va rog sa-mi spuneti daca pot cere titularizare pe baza art.253.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu puteti sa va titularizati conform art 253, deoarece se face pe baza notei obtinuta la examenul scris si nu pe baza mediei de repartizare!

      Ștergere
  21. Nu am depus dosarul de echivalare. Eram inca incadrata ca profesor. Acum sunt trecuta pe institutor. Precizez ca am terminat psihologie 2004-2008, forma ID. Ce pot sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incepand cu 01.01.2013 veti fi incadrata ca profesor- conform art IV din OUG nr.92/18.12.2012. O gasiti aici: http://slivrancea.blogspot.ro/2012/12/masuri-in-domeniul-invatamantului-si.html

      Ștergere
  22. Stie cineva daca art.253 , se aplica si pentru cei care au obtinut 7 la examenul din august 2012?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Art 253 a fost modificat prin OUG 21/30.05.2012:
      "9. Articolul 253 se modifică şi va avea următorul cuprins:
      Articolul 253
      (1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursuri de titularizare în
      anii 2008, 2009, 2010 şi 2011, care au obţinut cel puţin nota 7 şi au ocupat un post/o catedră, devin
      titulare în sistemul de învăţământ preuniversitar, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele
      condiţii generale:
      a)se certifică viabilitatea postului/catedrei;
      b)consiliul de administraţie al şcolii respective este de acord.
      (2) Condiţiile specifice pentru titularizarea personalului didactic care a participat la
      concursuri de titularizare în anul 2011, în condiţiile alin. (1), se stabilesc prin metodologie elaborată
      cu consultarea partenerilor de dialog social şi aprobată prin ordin al ministrului educaţiei,
      cercetării, tineretului şi sportului "

      Ștergere
  23. Buna seara!
    Tot despre echivalare as dori aflu mai multe (lucrez in sistem de 5 ani).
    Am terminat un colegiu de institutori,4 ani,Bucuresti,in 2008. L-am finalizat cu lucrare de diploma, iar din acel an sunt incadrat ca si institutor 2.
    In 2012, am absolvit Facultatea de Geografie, Bucuresti, cu lucare de LICENTA, motivat fiind de legea echivalarii studiilor (imi doreau si eu, ca multi alti colegi, sa trec de la institutor 2, la prof. in invatamantul primar).
    Am depus la inceputul acestui an scolar cererea de echivalare, dar dom. director m-a informat ca inca nu ma poate trece la noul statut din cauza unui ordin al ministruluicare-i interzice acest lucru. Nu mi-a spus decat ca trebuie sa asteptam sa apara lista cu actele care trebuiesc depuse la dosarul privind echivalarea. Prin urmare, sunt platit tot ca institutor2.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conform art IV din OUG 92/2012 care modifica LEN (1/2011, incepand cu 01.01.2013 veti fi incadrata si platita ca profesor ! Gasiti aici:
      http://slivrancea.blogspot.ro/2012/12/masuri-in-domeniul-invatamantului-si.html

      Ștergere
  24. Buna ziua,

    Va rog frummos sa imi acordati si mie putin din timpul dumneavoastra pretios si sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: Am absolvit Colegiul de Institutori in anul 2003, am lucrat ca invatatoare pentru un an, fapt pentru care nu am reusit sa termin definitivatul. Intrebarea mea este: dupa aceasta lunga perioada, ma pot reintoarce in invatamant, pot depunde dosarul pentru examenul de titularizare ca invatatoare? Si ce presupune in momentul de fata, am observat ca s-au mai schimbat lucrurile, se sustine examenul in anumite centre si treci si printr-o examinare la casa? Mentionez ca locuiesc in Bucuresti.
    Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma scuzati pentru anumite greseli: era vorba despre examinarea la CLASA :) Multumesc pentru intelegere

      Ștergere
    2. DOSARE PT.ECHIVALARE( PROF.SSD )se mai depun in 2013?

      Ștergere