31 decembrie 2024

SALARIAȚII DIN ÎNVĂȚĂMÂNT, NEMULȚUMIȚI DE PREVEDERILE PROIECTULUI ORDONANȚEI ,,TRENULEȚ”

 

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
𝐅𝐞𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐒𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐈̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭, 𝐅𝐞𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐒𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞 „𝐒𝐏𝐈𝐑𝐔 𝐇𝐀𝐑𝐄𝐓” 𝐬̦𝐢 𝐅𝐞𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐒𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐚̆ „𝐀𝐋𝐌𝐀 𝐌𝐀𝐓𝐄𝐑“ 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆ 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐢 𝐥𝐢𝐝𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐝𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚̆-𝐬̦𝐢 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐥𝐮𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐮𝐫𝐦𝐚 𝐠𝐫𝐞𝐯𝐞𝐢 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐦𝐚𝐢 - 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐢̂𝐧𝐠𝐡𝐞𝐭̦𝐞 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭, 𝐚𝐬̦𝐚 𝐜𝐮𝐦 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐮𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 (𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚 𝐭𝐫𝐞𝐧𝐮𝐥𝐞𝐭̦). 𝐃𝐞 𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞𝐚, 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐮 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐣𝐮𝐝𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐫 𝐬̦𝐢 𝐮𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐫 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬𝐜.
📌Cele mai importante nemulțumiri vizează:
1. Înghețarea salariilor în anul 2025, la nivelul celor din luna noiembrie 2024
Practic, prin această măsură, se calcă în picioare Declarația politică din anul 2023 a președinților PSD și PNL referitoare la Educație, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale acelorași președinți referitoare la salarizarea în învățământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum și promisiunile recente ale guvernanților, conform cărora, în anul 2025, salariații din învățământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învățământ, din anul 2023.
Nu trebuie să se uite un lucru: Și promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale!
Referitor la salarizarea din învățământ, un lucru este evident: chiar după majorările consistente din anii 2023 și 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4000 de lei net, salariu insuficient, ținând cont de importanța muncii prestate și de costurile vieții din România. În mod normal, astăzi, un profesor debutant ar trebui să primească cel puțin 6000 de lei net, salariu pe care îl are, din păcate, un profesor spre sfârșitul carierei.
Este de apreciat faptul că Guvernul României continuă să investească în infrastructură, să reindustrializeze România, dar nu trebuie să uite faptul că investiția cea mai profitabilă este cea în educație, domeniu strategic al oricărei țări, fără a fi omisă resursa ei umană.
Guvernul României ar trebui să intre în alertă, ținând cont de Raportul UNESCO pentru anul 2023 referitor la educație. Potrivit acestui raport, România ocupă locul 123 în lume din 171 de state analizate, în ceea ce privește sumele alocate pentru educație.
Faptul că România se poziționează după țări precum Uganda, Zambia, Benin, în ceea ce privește procentul din PIB alocat educației, trebuie să dea serios de gândit guvernanților.
2. Modul în care se intenționează să se acorde voucherele de vacanță
Conform acestui proiect de act normativ, Guvernul ar urma să acorde vouchere de vacanță în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariatul să achiziționeze pachete turistice de cel puțin 1600 de lei.
Această măsură va afecta, în primul rând, salariații cu venituri mici, care nu-și vor permite să completeze cu cel puțin 800 de lei sumele pentru a-și achiziționa astfel de pachete turistice.
Guvernul, dacă nu-și permite să acorde aproximativ 1400 de lei, așa cum a făcut-o până acum, ar fi bine să acorde măcar acei 800 de lei, fără să mai impună și coparticiparea de minimum 800 de lei.
Altfel, vor pierde și salariații, vor pierde și patronatele din turism și, implicit, statul român.
3. Suspendarea aplicării unor prevederi din Legea nr. 198/2023 și Legea nr. 199/2023
Guvernul României propune să suspende aplicarea unor prevederi din Legea Învățământului Preuniversitar și din Legea Învățământului Superior, până în anul școlar/ universitar 2026-2027.
Este anormal și revoltător faptul că anumite prevederi ale celor două legi, care se referă, în primul rând, la drepturi ale salariaților din învățământ, să fie suspendate pentru o perioadă atât de îndelungată.
Colegii întreabă, pe bună dreptate, de ce au fost prinse în aceste Legi dacă nu se aplică?
Nu este normal să se facă experimente ,,pavloviene” cu salariații din învățământ!
📣Printre cele mai importante articole suspendate se numără:
- Alocarea pentru sistemul educațional a unui procent de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat;
- Acordarea de vouchere educaţionale în cuantum fix pentru servicii de sprijin, intervenţii psihopedagogice şi materiale-suport, pentru participare la manifestări ştiinţifice sau de participare la cursuri de perfecționare în domeniul funcției ocupate;
- Reducerea numărului de elevi în învăţământul liceal, inclusiv în cel dual;
- Reducerea cu două ore a normei didactice pentru cadrele didactice implicate în proiecte europene și pentru cele care au o vechime de minimum 15 ani și gradul didactic I;
- Majorarea cu 25% a costului standard pentru unităţile de învăţământ defavorizate;
- Decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul din învăţământul preuniversitar și universitar;
- Acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității.
📌De asemenea, o mare incertitudine este cea referitoare la legea salarizării. Promisiunea este că această lege se va finaliza în prima parte a anului viitor, după adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2025, iar incertitudinea este: de când se va aplica această lege?
✏Guvernul a anunțat că, în următorii ani, trebuie să scadă deficitul bugetar până la 3%, față de 8,5% cât este în prezent, iar punerea în aplicare a legii salarizării implică fonduri suplimentare. Le va găsi, oare, Guvernul?
📌𝐂𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐬𝐮𝐬 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐨 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐚 𝐧𝐞𝐦𝐮𝐥𝐭̦𝐮𝐦𝐢𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐬̦𝐢, 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫𝐚, 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐫𝐞𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐚𝐩𝐚̆ 𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐬𝐭.
𝐈̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢, 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐚𝐛𝐢𝐥 𝐜𝐚, 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐢𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭 𝐮𝐫𝐦𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞, 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐢𝐛𝐚̆ 𝐥𝐨𝐜 𝐢̂𝐧 𝐏𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐕𝐢𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢.
PREŞEDINTE, Simion HANCESCU
PREȘEDINTE, Marius Ovidiu NISTOR
PREŞEDINTE, Anton HADĂR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu