6 octombrie 2020

APEL PUBLIC adresat Guvernului României!!!

   Astăzi, 5 Octombrie 2020, zi în care se sărbătorește Ziua Mondială a Profesorilor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ adresează un Apel public Guvernului României, prin care solicită asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru funcționarea școlii în mediul online, dar și pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă salariații din sistemul de educație. 
    Încă din semestrul al doilea al anului școlar trecut a fost evident faptul că pentru anul școlar 2020-2021, Executivul ar fi trebuit să pregătească, printr-un program național, unitățile de învățământ din întreaga țară pentru desfășurarea cursurilor în online, ca urmare a contextului generat de noul Coronavirus. Federația noastră a făcut această atenționare în nenumărate rânduri. Prin urmare, se impune adoptarea următoarelor măsuri: 

   1. Toate școlile să aibă acces la internet de mare viteză care să susțină numărul ridicat de elevi și cadre didactice care se loghează în sistem în același timp; să nu uităm că indiferent de scenariul epidemiologic – o parte dintre elevi sunt obligați să urmeze cursurile în sistem online! 

   2. Achiziționarea de laptopuri sau calculatoare performante, cu ajutorul cărora cadrele didactice să își poată preda materia, în timpul orelor de curs; laptopurile vechi sau depășite nu pot susține platforme moderne de învățare, cursuri interactive sau cu un conținut elaborat al materiei didactice. Aici nu mai avem doar tablă și cretă! 

   3. Achiziționarea de camere video performante care să ofere sunet și imagine de calitate, astfel încât elevii care participă la școala online să poată înțelege tot ce comunică profesorii; sunt numeroase situații în care elevii nu aud sau nu văd ce predau cadrele didactice. 

   4. Achiziționarea de echipamente pentru participarea la școala online a tuturor elevilor, având în vedere că există încă un număr mare de elevi care nu le posedă, între aceștia fiind și elevi care vor susține examenele naționale! Numai așa putem vorbi despre asigurarea șanselor egale de acces la educație! 

   5. Modificarea legislației, în sensul de a stabili sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactie, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini truncate luate din timpul predării online! 

   6. Respectarea dispozițiilor art. 4 din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date, precum și a prevederilor art. 272 alin. 3 și 4 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare care spune că înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care desfășoară acea activitate. De asemenea, trebuie respectate prevederile art. 73 din Codul civil, conform cărora orice persoană are dreptul la propria imagine, iar în exercitarea acestui drept, persoana poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. 

    Doar după ce este îndeplinit acest cadru de funcționare, în limite legale, oferind garanția protecției tuturor celor implicați în actul educational, Guvernul României poate solicita luarea unor măsuri împotriva cadrelor didactice care nu doresc să fie filmate în timpul predării online. Este revoltător faptul că domnului Ludovic Orban, Prim-Ministrul României, i pare a fi o “bazaconie” faptul că profesorii solicită respectarea regulilor de protecție a datelor personale, măsuri care se aplică în toate țările membre ale Uniunii Europene! 
    Pentru că profesorii sunt în linia întâi în ceea ce privește riscul de contaminare cu coronavirus, fapt care deja se întâmplă în multe dintre școli, în mod normal actuala Putere ar trebui să susțină inițiativa legislativă conform căreia personalului din învățământ ar urma să i se acorde un stimulent financiar pentru implicarea și expunerea în fața acestui risc. 
   Considerăm că Guvernul României trebuie să facă efortul de a identifica sumele necesare pentru acordarea majorării salariale cadrelor didactice începând cu data de 1 septembrie 2020, având în vedere și faptul că poziționarea salariilor acestora în grila de salarizare este în partea inferioară, iar creșterile salariale ar fi modice. 
   Până când educația nu va deveni o prioritate și în realitate, iar munca profesorilor nu va fi răsplătită ținând cont de rolul importanța ei în societate, România nu va putea să facă parte din categoria țărilor dezvoltate, având lipsuri în toate domeniile socio-economice! 

    "Dreptul la educație al elevilor este garantat de Constituția României, iar pentru ca acest deziderat să se aplice, cei care guvernează au obligația să găsească soluții. În acest moment există un număr apreciabil de elevi care nu participă la școala online, pentru că nu dispun de mijloacele necesare. Era și este de datoria Guvernului României să asigure aceste echipamente tehnice. Școala online presupune ca toate unitățile de învățământ să posede echipamente performante, astfel încât elevii să audă la parametri normali ceea ce predă profesorul în sala de clasă și nu numai. Nu se întâmplă acest lucru, din păcate! Ba mai mult, deși nu li se asigură echipamentele necesare, profesorii sunt acum amenințați cu desfacerea contractului individual de muncă dacă nu predau online, ceea ce este un abuz. Și, în viziunea celor care guvernanează, nici la protecția propriei imagini nu mai au dreptul, într-o țară care face parte din U.E. și care a stabilit reguli clare legate de această protecție", a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu