15 septembrie 2020

Mesajul Președintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ cu ocazia deschiderii anului școlar 2020-2021

         Dragi elevi, angajați din sistemul de educație și părinți, pregătiți-vă să fiți puternici! Va fi un an școlar dificil, cu multe obstacole și necunoscute, un an școlar fără precedent în țara noastră. Cu toții trebuie să facem front comun, pentru a-l finaliza cu bine!

     Dragi elevi,

Astăzi încep oficial, cursurile anului școlar 2020-2021. Știu că aveți emoții mari pentru că nu v-ați revăzut colegii, profesorii și școlile încă din luna martie a acestui an. Știu, de asemenea, că acest nou an școlar nu debutează așa cum v-ați dorit, ci cu multă nesiguranță și, mai ales cu numeroase nemulțumiri.

Dorința voastră, care coincide și cu cea a cadrelor didactice, este de a reveni în sălile de clasă, acolo unde voi primiți pregătirea necesară pentru a păși în viață și pentru a vă pregăti viitorul profesional. Din data de 11 martie ați fost izolați de colectivele voastre și nu ați putut interacționa direct cu colegii voștri și cu cadrele didactice, iar mulți dintre voi nu ați avut posibilitatea de a ține legătura cu școala nici măcar online. O parte dintre voi veți avea ocazia să veniți sau să reveniți în bănci, dar sunt destule cazuri în care școala va începe tot online, variantă cu multe nejunsuri și dezavantaje.

           Dragi copii și elevi,

La acest început de an școlar aveți  multe temeri și dileme, unele dintre ele justificate. Mulți dintre voi vă gândiți că aveți acasă părinți și bunici, cu diverse afecțiuni  și că riscați să le puneți viața în pericol dacă contactați virusul  la școală sau în drumul către aceasta. Alții, vă gândiți la faptul că aveți de susținut un examen și nu știți în ce măsură materia va putea fi predată integral, în condițiile prelungirii situației epidemiologice. În cele șase luni care au trecut de la debutul pandemiei, era firesc să se facă efortul ca programele școlare să fie esențializate, astfel ca parcurgerea materiei să poată fi realizată indiferent de forma de predare: în sistem clasic sau online.

    Vă îndemnăm să aveți încredere  și să fiți alături de profesorii voștri, pentru ca efortul lor de a preda și capacitatea voastră de a învăța să conducă spre reușită!

         Dragi colegi, cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic,

Acest început de an școlar este plin de încertitudini și nemulțumiri și pentru domniile voastre, dar ați ales să treceți peste toate acestea și să fiți la datorie - în sălile de clasă, în fața elevilor. Avem, din păcate, câteva sute de colegi care au contactat COVID-19 și care, cu tristețe în suflet, nu pot trăi emoția întâlnirii cu elevii.

În ciuda eforturilor noastre, al celor din structurile sindicale, nu am reușit să găsim răspunsuri și soluții la multe necunoscute și probleme. Cu toate acestea, am reușit să oprim disponibilizarea a mii de cadre didactice, care și-ar fi pierdut posturile în urma modificărilor aduse Legii Educației Naționale; am contribuit la reglementarea cadrului de acordare a echipamentelor tehnice prin care să fie posibilă activitatea didactică online, lege pe care Guvernul nu o aplică, însă. Din păcate, în ciuda negocierilor cu Cabinetul Orban, majorarea salarială care ar fi  trebuit să se aplice de la 1 septembrie 2020, deocamdată este amânată.

Ceea ce ni se pare ofensator este atitudinea unor reprezentanți de frunte ai Puterii actuale care spun, cu aroganță și nepăsare, că este datoria cadrelor didactice să se sacrifice și să intre în linia întâi a riscurilor generate de coronavirus, în condițiile în care  statul român nu asigură, conform legii, minimul necesar de echipamente de protecție. Suntem curioși să vedem cum vor vota parlamentarii Puterii inițiativa legislativă conform căreia, personalul din învățământ ar trebui să primească, pe perioada stării de alertă, un bonus salarial pentru riscul îmbolnăvirii cu coronavirus!

Mulți dintre colegii noștri au probleme de sănătate, iar în cazul infectării cu COVID -19, viața lor ar putea fi pusă în pericol.  Din păcate, nici până acum cei care trebuia să vină cu precizări clare legate de protecția angajaților din învățământ sau despre cum ar trebui să își  desfășoare aceștia activitatea, nu au făcut-o, în ciuda tuturor demersurilor pe care le-am facut pe această temă.

Este evident că rezolvarea tuturor acestor probleme nu se poate face fără existența unui efort comun, fără unitate și sprijin reciproc și a unei voci unitare prin care să spunem: SUNTEM HOTĂRÂȚI SĂ PROTESTĂM PENTRU O EDUCAȚIE DE CALITATE ȘI ȘCOLI ÎN CARE SĂ NU NE FIE FRICĂ SĂ NE DESFĂȘURĂM ACTIVITATEA, PENTRU DOBÂNDIREA STATUTULUI SOCIAL LA CARE AVEM DREPTUL!

     Dragi părinți,

   În acest context fără precedent, în care suntem cu toții solicitați, nu vom putea avea sorți de izbândă decât dacă vom acționa împreună și în aceeași direcție. Este clar că și domniile voastre aveți multe temeri, necunoscute și nemulțimiri,  pentru că instituțiile statului, cu atribuții directe sau indirecte în domeniul educational, nu vin cu reglementări clare. Aceste instituții  au picat examenul acestui început de an școlar.

Da, școala trebuie să înceapă, dar să se asigure șanse egale pentru toți elevii din această țară. Realitatea ne arată că în acest moment există discrepanțe majore între școli, localități  și zone.  Această situație este pentru că Guvernul nu a acționat unitar în ceea ce privește asigurarea fondurilor absolut necesare pentru unitățile de învățământ în perioada dificilă prin care trece întreaga societate.

  Un singur lucru este benefic la acest început de an școlar: politicienii nu vor mai putea  să participle la acțiunile festive de deschidere, pentru a vinde, din nou, iluzii elevilor și cadrelor didactice, în cuvântările lor. Câte ,,gogoși ar fi fost vândute astăzi, având în vedere că anul acesta sunt și alegeri locale și parlamentare!

Cu siguranță aflam, printre altele, că educația va primi iarăși cel puțin 6% din PIB ...anul viitor!!!

Preşedinte FSLI,

Simion HANCESCU

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu