12 octombrie 2012

Despre prima de instalare si indemnizatia de instalare

Articol preluat din Revista "Tribuna Invatamantului" nr. 1168 (8-14 octombrie 2012)

34 de comentarii:

  1. Sunt in al doilea an de invatamant, mai pot beneficia de prima de instalare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In acest moment prima de instalare nu se mai acorda, pentru ca Legea 128 (statutul pers didactic) care prevedea acets drept a fost abrogata odata cu intrarea in vigoare a LEN -ului in feb 2011. In acest moment mai primesc indemnizatie de instalare doar cei care sunt acum in primul an de serviciu si , atentie, in alta localitate de domiciliu (aceasta indemnizatie se acorda tuturor din sistemul bugetar cf. art 23 din HG nr281/1993).

      Ștergere
  2. Am terminat anul acesta o alta facultate ,dar nu am primit pana acum prima de instalare ,pot primi anul acesta tinand cont ca am luat 10 la titularizare pe specialitatea noua.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PRIMA DE INSTALARE ESTE DIFERITA FATA DE INDEMNIZATIA DE INSTALARE!!!
      In acest moment prima de instalare nu se mai acorda, pentru ca Legea 128 (statutul pers didactic) care prevedea acest drept a fost abrogata odata cu intrarea in vigoare a LEN -ului, in feb 2011. Se acorda numai indemnizatie de instalare doar pentru cei care sunt acum in primul an de serviciu si , atentie, in alta localitate de domiciliu , cf. art 23 din HG nr281/1993.

      Ștergere
  3. Buna seara.
    Sunt membru sindicat si am o intrebare referitor la indemnizatia de instalare. Scriu pe scurt care e situatia mea: Sunt absolvent de facultate si am intrat in invatamant in anul 2012 septembrie. Colegii mei au spus de aceea indemnizatie. La secretariat au spus cand am intrebat de aceasta indemnizatie ca nu se mai acorda dupa Legea nr. 1 din 2011. Intrebarea mea este: ce trebuie sa fac, sa scriu o cerere si dupa raspuns sa mergem in instanta daca nu se acorda??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indemnizatia de instalare se acorda cf art23 din HG 281/1993 care nu este abrogata!
      Depuneti cerere conform temeiului legal si cereti nr de inregistrare. In 30 de zile trebuie sa vi se dea un raspuns scris!

      Ștergere
  4. Buna seara!
    Care sunt actele necesare depunerii dosarului pentru prima de instalare? Cererea este una tip? Si cel mai important: in cat timp se aproba si acorda?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atentie! Prima de instalare nu se mai acorda! Se acorda doar indemnizatia de instalare in primul an de la angajare!Daca nu sunteti in primul an de angajare, nu beneficiati!
      Cererea este una normala si nu trebuie sa depuneti acte suplimentare!

      Ștergere
  5. Buna seara!
    Sunt in primul an de activitate pe un post de suplinitor calificat,pot beneficia de indemnizatia de instalare?Mi s-a spus ca doar titularii au dreptul la aceasta indemnizatie.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indemnizatia de instalare se acorda in special ca un stimulent pentru ocuparea posturilor din zonele din mediul rural. Asa cum reiese din lege se pare ca nu poate fi acordata suplinitorilor, ci doar celor care se stabilesc/titularizeaza in acea zona!

      Ștergere
  6. Buna ziua, daca am avut primul an de activitate din anul 2011 in invatamant pot solicita indemnizatia de instalare in anul 2012.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara domnule Ionescu! Am discutat cu dna secretara de la scoala unde functionez si mi s-a spus ca legea potrivit careia se acorda aceasta indemnizatie s-a abrogat si sa ii duc temeiul legal, altfel nu imi poate accepta cererea. Va rog, ajutati-ma! Va multumesc! Florina

    RăspundețiȘtergere
  8. buna seara.....anul acesta m-am titularizat..in mediul rural,in localitatea de lomiciliu.pot primi indemnizatia de instalare?va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indemnizatia de instalare se acorda numai daca te titularizezi intr-o localitate diferita de cea de domiciliu!

      Ștergere
  9. Buna seara,

    Va rog sa-mi spuneti daca anul acesta 2012, se mai acorda prima de pensionare. Conform carei legi?

    Multumesc!
    Irina Constantinescu, profesor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca va fi modificata Legea Educatiei Nationale pana in momentul pensionarii, veti beneficia! Acest drept a fost inclus in noul Contract Colectiv de Munca la nivel Invatamant 2012/2013 cu mentiunea modificarii Legii Educatiei, lege care in prezent nu permite acest drept!
      (art36, alin 3 litera b din Contractul Colectiv de Munca http://www.slipc.ro/date/legi/CCMUNSAIP%202012-2013.rar )

      Ștergere
  10. Sunt in al trei lea an in invatamant dar nu am beneficiat de prema de instslare si nici de indemnizatie salriala, mai pot beneficia? Mentionez ca am venit din alt judet?

    RăspundețiȘtergere
  11. Răspunsuri
    1. In primul an de activitate sau pana in iulie2010!

      Ștergere
    2. subliniez faptul ca am depus cerere la directiune am nr de inregistrare motiv pt. care , in mod normal demersurile facute de mine au fost bune ,insa au gtrecut trei ani de cand sunt titulara si nu am primit aceasta indemnizatie

      Ștergere
    3. In acest caz puteti actiona in judecata scoala unde ati depus cererea si cu siguranta veti castiga!

      Ștergere
  12. Am depus cerere pentru prima de instalare in 2010 inainte sa se abroge acest drept, iar eu lucrez din 2008, deci 2013 ar fi ultimul in in care as putea sa o iau(se ia in termen de 5 ani de la absolvire).As vrea sa stiu daca mai am dreptul saiau aceasta prima din moment ce eu am depus cererea inanite de abrogare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca aveti dreptul sa o primiti, daca ati depus cerere pana pe 03.07.2010-data la care a fost abrogata. Un mod sigur de recuperare este instanta, si asta trebuie cat mai repede pentru ca se prescrie dupa 3 ani!

      Ștergere
  13. buana ziua! as dori sa stiu daca nu sunt titulara si doar suplinesc pe acel post,pe specialitatea terminata, pot beneficia de prima de instalare? am terminat facultatea anul trecut inainte de incepera anulul scolar in curs si sunt angajata in acelasi judet ,la 40 kn. de localitatea unde locuiesc. am mai auzit ca ar fi si o prima de la sindcat de aproximativ 200 lei si ca cea de instalare ar fi aproximatv 450 lei ,este adevarat? multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indemnizatia de instalare se acorda numai daca esti titular! prima de instalare se acorda si pentru suplinitorii care participasera la concursul de titularizare si au obtinut note peste 5-momentan prima de instalare in invatamant nu se acorda! Ea a fost introdusa in noul Contract colectiv de munca-invatamant dar se va acorda din momentul in care va fi schimbata legea educatiei L1/2011.

      Ștergere
    2. Cat despre cuantumurile de care amintiti , fiecare Organizatie judeteana a FSLI hotaraste care sunt ajutoarele materiale pe care le ofera. Sunati la sindicatul din care faceti parte si veti afla!

      Ștergere
  14. Buna ziua. As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de instalare in conditiile in care sunt in primul an de invatamant, am obtinut o nota de titular, dar n.au existat posturi titularizabile pentru disciplina pe care o predau in acest an scolar. Mentionez ca am obtinut media peste 7 la examen, dar in momentul de fata sunt incadrata ca profesor suplinitor dintr.o scoala din mediul rural, desi domiciliul il am in mediul urban. Am vreo sansa sa pot obtine aceasta indemnizatie tinand cont de cele expuse mai sus? Am nevoie de un raspuns clar ca sa il pot convinge pe contabilul din scoala mea cu argumente solide. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna seara!
    Am terminat facultatea in anul 2011. Nu am lucrat in invatamant pana in anul 2012, cand in urma notei obtinute, am fost repartizata pe post ca titular. In acest moment sunt profesor debutant in mediul urban (unde am si domiciliul).
    Va rog frumos sa-mi comunicati daca pot beneficia de aceasta indemnizatie de instalare.
    Va multumesc anticipat pentru timpul pe care-l ni-l alocati, ajutandu-ne cu informatii foarte utile!

    RăspundețiȘtergere
  16. buna seara sunt in primul an de invatamant in mediu rural si domiciliu este in urban dar nu sunt titulara pot beneficia de indemnizatia de instalare

    RăspundețiȘtergere