Educația din România nu trebuie să devină un motiv al dezbinării sociale! Avem nevoie de unitate și seriozitate când vorbim despre investițiile de orice natură în educație!Prima zi de școală rămâne un moment unic, în fiecare an. Entuziasmul elevilor care își revăd colegii și profesorii, emoția părinților care își conduc către porțile școlilor copiii, dar și emoția dascălilor care se întorc în sălile de clasă, ne amintesc de acest lucru. Nimic nu ar trebui să știrbească bucuria acestei zile și totuși ne pregătim pentru una dintre cele mai dificile perioade cu care se vor confrunta familiile din România, cu implicații directe și în educație.
Dezbaterile în jurul Proiectelor Legilor Educației nu trebuie să nască dezbinare socială, ci trebuie să genereze cele mai bune soluții pentru un sistem de învățământ pe care îl dorim performant, responsabilitate și implicare din toate zonele societății românești. Educația este un liant al minților care vor să construiască o societate funcțională în ansamblul ei, în care nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, în care să domine respectul și simțul civic, valori pe care cadrele didactice le predau la clasă și pe care, totodată, le insuflă copiilor și acasă, din rolul de părinți!
Însă, din păcate, suntem departe de a oferi această calitate generațiilor tinere, iar vina este a celor care au fost la putere și care nu au avut preocuparea și voința să ofere acestui sistem șansa reală să se dezvolte și să devină, de ce nu, un model la care să se raporteze alte țări. Condamnăm neputința și reaua- voință a celor care au adus educația din România în situația în care se află în acest moment!
Lipsesc investițiile reale din educație, care ar fi trebuit să fie făcute cu mulți ani în urmă, așa cum și reforma curriculară a acestui sistem a fost ignorată de toate guvernele, acestea argumentând ca justificare a neputinței lor: “greaua moștenire”!Din cauza actualului context economic nefavorabil, este posibil să asistăm la adevărate drame sociale în rândul familiilor, care ar putea să ajungă în situația de a nu putea să își mai trimită copiii la școală, dar și în rândul angajaților din educație care sunt, în continuare într-un procent alarmant de mare, printre salariații bugetari cu cele mai mici venituri din România!
Majorările acordate, începând cu luna august, traduse, în medie, în doar câteva zeci de lei, nu vor avea cum să acopere cheltuielile de zi cu zi, sub povara scumpirilor uriașe. Nu s-ar fi ajuns aici dacă în România ar fi existat o economie funcțională și un sistem de politici sociale care să fie un sprijin pentru cei care nu își pot asigura coșul zilnic. Ne așteptăm și noi să avem situații, ca în alte țări, în care nu va putea fi asigurată plata facturilor la încălzire pentru școli în iarna acestui an, ceea ce va avea consecințe negative asupra procesului de învățământ.
În prima zi de școală ar trebui să le mulțumim elevilor că nu și-au pierdut curiozitatea și ambiția de a descoperi lucruri noi învățând, așa cum trebuie să le mulțumim și cadrelor didactice pentru devotamentul de care dau dovadă față de profesia pe care o au.De asemenea, trebuie să le mulțumim și celor care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, care au contribuție importantă la funcționarea în condiții optime a unităților de învățământ.
Cu ocazia deschiderii noului an școlar, le urăm succes elevilor și colegilor noștri, cu speranța că împreună vom putea depăși provocările pe care le vom întâmpina!
Președinte FSLI,
Simion Hancescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu