Pagini

25 ianuarie 2022

Mesajul Președintelui FSLI, Simion Hancescu, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Dragi colegi, părinți și elevi

Dragi români,

🇹🇩 Ne aflăm la 163 de ani distanță de unul dintre cele mai importante momente ale istoriei neamului românesc – Unirea Principatelor Române, înfăptuită pe 24 Ianuarie 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
🔵 Deși trecerea timpului ar putea să ne lase senzația că acest capitol al istoriei este doar unul care aparține manualelor, în fapt, cred cu tărie că reprezintă un model pentru ce înseamnă determinarea și reușita unui popor, indiferent de țelul propus.
Lecția de istorie din 1859 poate fi mai aproape de contemporaneitate mai mult decât ne putem imagina. Avem nevoie de aceleași ustensile morale pentru a ne păstra integritatea și valorile, inclusiv în plan educațional.
🟡 Trăim vremuri în care poporul nostru reînvață lecția unității și a solidarității. Traiul în țara noastră este unul al provocărilor de zi cu zi, dar cea care ne conduce spre puterea reușitei este speranța unor timpuri în care vom avea dreptate socială, respect și egalitate.
Sistemul educațional românesc este cel care parcurge acum acest capitol al evaluării unității, iar pe 19 ianuarie 2022 am demonstrat că printr-o luptă comună vom reuși să se facă dreptate angajaților din învățământ!
🔴 Dascălii țării sunt cei care păstrează flacăra cunoașterii aprinsă, cei care îi ajută pe tinerii acestei țări să-și stabilească valorile și să-și urmeze visurile!
Fără educație, un popor nu mai poate scrie istorie, nu mai poate construi un prezent și nu mai poate privi spre un viitor.
🇹🇩 Nu vrem să ținem capul plecat în fața sabiei nepăsării și a ipocriziei, vrem să fim demni de lecția pe care noi le-o oferim acum tinerei generații! La începutul acestui an, 2022, ne-am amintit ce înseamnă să fim mai aproape unii de alții, să ne respectăm opiniile și, în același timp, să ne facem vocea auzită.
📚 Federația Sindicatelor Libere din Învățământ își va duce mai departe misiunea de a recâștiga statutul cadrului didactic, cu respectul care i se cuvine. Tot în istorie stau exemple clare că schimbarea și modernizarea pot fi înfăptuite, dacă există și voință politică. Legea şcolară introdusă de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a făcut parte din programul de legi de înnoire a societăţii româneşti și a adus românilor învățământ sub principiile obligativităţii şi gratuităţii, situând astfel ţara noastră înaintea Italiei, Franţei, Angliei sau Elveţiei. România are nevoie de un sistem de învățământ de calitate, dacă ne dorim ca și generațiile viitoare să privească spre noi cu respect și mulțumire!
🇹🇩 Orice efort, oricât de mare, va fi răsplătit din plin atunci când copiii de acum - adulții de mâine - vor spune cu mândrie că România le poate oferi un trai decent și familii unite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu