Pagini

9 februarie 2022

Concluziile întâlnirilor Federațiilor sindicale cu reprezentații Guvernului din 08.02.2022!

▶️ În cursul zilei de astăzi, au avut loc o serie de întruniri și ședințe, la nivelul Guvernului și al Senatului României, în cadrul cărora s-au pus în discuție probleme vizând sistemul de învățământ și salariații acestuia. Astfel:
✅ I. Începând cu ora 11:00, la sediul Senatului, domnul Florin Cîțu, președintele PNL, s-a întâlnit cu reprezentanții federațiilor sindicale, pentru a-i asigura că nu se opune semnării unui Acord între Guvernul României și federațiile sindicale reprezentative, în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă salariații din sistem.
Domnul Florin Cîțu a afirmat că, din informațiile sale, există sume disponibile la Ministerul Finanțelor și, atât timp cât există bani, nu vede un impediment pentru rezolvarea solicitărilor federațiilor din învățământ.
La întâlnire, federațiile sindicale au fost reprezentate de:
F.S.L.I. – domnul președinte Simion Hancescu și domnul prim-vicepreședinte George Purcaru;
F.S.E. „SPIRU HARET” – domnul secretar general Ionel Barbu;
F.N.S. „ALMA MATER” – domnul președinte Anton Hadăr și domnul secretar general Mihai Buțu.
✅ II. Începând cu ora 12:00, la sediul Guvernului, a avut loc întâlnirea reprezentanților sindicali cu domnul Prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă, domnul ministru al Educației Sorin-Mihai Cîmpeanu, domnul ministru Marius Budăi, domnul ministru Adrian Câciu, domnul secretar de stat Gigel Paraschiv și domnul director general Mihai Păunică.
▶️ Federațiile sindicale au fost prezente în aceeași formulă.
Au fost abordate punctele din proiectul de Acord, accentul fiind pus de reprezentanții sindicali pe aplicarea Anexei nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017 și pe rezolvarea problemelor privind salarizarea personalului nedidactic (reglementată în Anexa VIII la lege, privind funcțiile comune din sectorul bugetar). Deși discuțiile au durat aproape patru ore, nu s-a ajuns la niciun rezultat concret în privința aplicării Legii-cadru nr. 153/2017 în perioada imediat următoare.
Celelalte propuneri ale federațiilor sindicale (ordonanța privind măsurile reparatorii, plata orelor suplimentare, achitarea tranșelor din hotărârile judecătorești, creșterea coeficienților de ierarhizare în noua lege privind salarizarea, suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice etc.) au fost agreate.
Negocierile vor continua în perioada imediat următoare.
✅ III. De asemenea, începând cu ora 10.00, s-au desfășurat, pe rând, la Senat, ședințele Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, Comisiei pentru învățământ, tineret și sport și Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, pe a căror ordine de zi s-a aflat Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, înregistrat la Senatul României sub nr. L.548/2021.
▶️ F.S.L.I. a fost reprezentată de doamna secretar general Cornelia Popa-Stavri, iar F.S.E. „SPIRU HARET” de doamna consilier juridic Ioana Voicu.
De precizat că, încă din cursul zilei de ieri, federațiile sindicale au transmis un set de amendamente președinților celor trei comisii, dar și unor senatori membri ai acestora; alineatele noi propuse de federațiile sindicale reglementează:
❗️ 1. majorarea salariilor personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. I cap. I – II la Legea-cadru nr. 153/2017 la nivelul salariilor prevăzute de lege pentru anul 2022;
❗️ 2. calculul majorărilor/creşterilor salariale prevăzute la art. 15 din Legea-cadru nr. 153/2017 și la art. 4, art. 5 alin. (1), art. 7 şi art. 8 din anexa nr. I capitolul I litera B la lege [control financiar preventiv, învățământ special, gradație de merit, predare simultană și dirigenție], la salariul de bază deținut/aflat în plată
❗️ 3. plata, pentru personalul din învățământ, a sporurilor pentru condiții de muncă;
❗️ 4. plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic din învățământ.
La nivelul Comisiei pentru muncă și protecție socială s-a decis ca toate amendamentele pe textul Legii să fie lăsate pentru a fi analizate împreună cu Comisia pentru buget, finanțe etc., având în vedere că, oricum, cele două comisii trebuie să elaboreze Raportul asupra proiectului.
▶️ În cadrul Comisiei pentru învățământ, tineret și sport, reprezentanții sindicali au avut cuvântul în susținerea amendamentelor; acestea au fost însușite în unanimitate de membrii Comisiei, care a dat astfel aviz favorabil, cu toate amendamentele admise.
▶️ Însă, în Comisia de buget, deși amendamentele au fost susținute atât de către unii dintre senatorii prezenți, cât și de către reprezentanții sindicali, s-a pus problema insuficienței fondurilor, a deficitului bugetar etc.; discuțiile au fost amânate pentru data de 9 februarie, Ministerul Finanțelor urmând a face o analiză a impactului financiar al amendamentelor propuse, pe care să o înainteze Comisiei."

7 februarie 2022

Guvernul ne-a mințit!


    Solicităm partidelor din coaliția guvernamentală să declare public dacă susțin sau nu un acord privind Educația!
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” solicită partidelor din coaliția de guvernare să declare public dacă susțin sau nu învățământul românesc, având în vedere refuzul Prim-ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, de a semna un Acord cu federațiile sindicale din învățământ, deși în urmă cu două săptămâni a susținut un asemenea pact.
▶️ Știm cu toții că pentru un militar de carieră cuvântul dat și onoarea sunt cele mai de preț lucruri. După întâlnirea cu Premierul din data de 21 ianuarie 2022, am sperat că, în sfârșit, Guvernul condus în prezent de un general al Armatei Române își va schimba atitudinea față de sistemul educațional, subfinanțat de 30 de ani.
▶️ Comunicatul Guvernului din ziua întâlnirii a venit să ne întărească speranța cu care am ieșit de la discuțiile avute cu reprezentații Executivului, în frunte cu Premierul. În comunicatul Guvernului din data de 21 ianuarie 2022, se spune, printre altele: „Dialogul este calea pentru a găsi măsuri echilibrate. În colaborarea cu dumneavoastră plecăm de la dorința comună de a susține prestigiul dascălilor, de a motiva cadrele didactice și de a plăti corect munca fiecărui angajat din sistemul de învățământ pentru a avea, în viitor, oameni bine pregătiți și educați. Consultările vor fi coordonate, la nivelul Guvernului, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu participarea ministerelor Muncii și Finanțelor și vor avea în vedere identificarea de soluții și termene de aplicare ale acestora, ca răspuns la problemele semnalate de sindicatele din domeniu. Pe termen scurt, sunt avute în vedere soluții pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, plata eșalonată a drepturilor salariale, clarificări privind aplicarea unor sporuri și suplimentarea personalului nedidactic și didactic auxiliar, în raport cu nevoile corect identificate în sistemul național de învățământ. Termenul asumat pentru finalizarea negocierilor și asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanții federațiilor sindicatelor reprezentative din învățământ este 4 februarie 2022”.
❗️ Timp de aproape două săptămâni, am așteptat draft-ul documentului promis. Când am văzut că niciun ministru nu ne invită la negocieri, am venit noi cu o propunere de acord, pe care am înaintat-o ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, în urmă cu o săptămână. În aceste ultime zile, am discutat de mai multe ori cu ministrul Educației, în calitatea sa de coordonator al grupului de negociere, solicitându-i informații despre stadiul discuțiilor de la nivelul Guvernului privind acordul. De fiecare dată, ni s-a transmis că se negociază cu miniștrii de resort.
❌ De fapt, la nivelul Guvernului, s-a decis că acest acord nu este unul de interes. Spunem asta, deoarece ieri, 4 februarie 2022, când Acordul ar fi trebuit semnat de Prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă, am aflat că, în realitate, Guvernul nu mai dorește parafarea unei astfel de înțelegeri. Ni s-a oferit, în schimb, posibilitatea de a încheia un acord cu ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.
▶️ Dincolo de posibilele bune intenții ale ministrului Educației, un astfel de acord nu ar avea nicio valoare. Am avut până în prezent mai multe acorduri semnate de prim-miniștri, care însă nu au fost respectate în totalitate. Ce garanții putem avea că un astfel de acord, asumat doar de un ministru, va fi și implementat?
▶️ Având în vedere perioada grea prin care trecem, considerăm că o escaladare a conflictului din Educație poate aduce mari prejudicii chiar celor pe care încercăm cu toții să-i protejăm: copiii.
De aceea, solicităm ferm ca, până luni, 7 februarie 2022, președinții partidelor aflate la guvernare să declare public dacă susțin sau nu un acord privind Educația.
De asemenea, considerăm că Prim-ministrul României trebuie să iasă public și să justifice ceea ce s-a întâmplat, deoarece această atitudine este o jignire adusă salariaților din învățământ!
⛔ A venit momentul să spunem STOP DEGRADĂRII ȘCOLII ROMÂNEȘTI!🛑