Pagini

22 decembrie 2017

URARE

“În prag de sărbători, vă dorim să petreceţi clipe minunate alături de cei dragi, să întâmpinaţi  Naşterea Domnului cu bucurie în suflet, iar anul 2018 să fie mai bogat în împliniri, mai înalt în aspiraţii şi plin de realizări!”
„Sărbători fericite!”

    BIROUL OPERATIV AL
Sindicatului Liber din Învăţământ Vrancea
Președinte, Constantin IONESCU

Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia Sărbătorilor de iarnă!!!

Dragi colegi, elevi și părinți,

     Ne apropiem de o perioadă în care ceea ce contează cel mai mult sunt iubirea, liniştea şi cei dragi. Familia este cea spre care ne îndreptăm cu gândul, dar mai ales cu sufletul nostru. Îmi doresc ca fiecare dintre voi să simtă emoţia acestor sărbători, a minunii Naşterii Domnului şi să se bucure de ce are.
     E momentul în care, mai mult ca niciodată, trebuie să ne aducem aminte că suntem oameni, iar asta trebuie să ne facă să ne deschidem spre cei din jurul nostru, să fim mai buni, să nu judecăm pe cei din jur, să îi încurajăm pe cei care au nevoie și să oferim bucurie tuturor.
     Crăciunul e atunci când înveţi să dăruieşti din nou, fără să aştepţi  să fii răsplătit pentru asta. Este o lecţie pe care vreau să o învăţăm până vom şti să definim bunătatea, exact prin ceea ce suntem noi.   

     Dragi colegi, părinţi şi elevi,

      La final de an, ne facem toți bilanțul, vedem ce am realizat și unde am greșit. Dar mai important decât atât, ne facem planurile pentru noul an. În 2018, anul în care sărbătorim o sută de ani de la Marea Unire, îmi doresc să înceapă întrarea în normalitate a învățământului românesc, iar asta înseamnă: finanțarea educației să se facă în conformitate cu  nevoile reale; dascălii să fie plătiți conform importanței muncii pe care o prestează, nu așa cum vor fi remunerați conform Legii nr.153/2017; înfăptuirea unei reforme curriculare reale; elaborarea unei legi a educației care să nu mai necesite modificări, măcar pentru un ciclu complet de învățământ; sporirea investițiilor în infrastructura școlară.
     Oricât ne-am ruga, Moș Crăciun nu are posibilitatea de a satisface aceste doleanțe de bun simț, însă cei care le pot transpune în practică sunt cei care guvernează și le cerem să facă asta!
     Această țară  merită să aibă condiţii mai bune în şcoli,  profesori cu un statut social care să-i motiveze să fie performanți la clasă, astfel încât, elevii-beneficiarii direcți ai sistemului de învățământ, să dobândească toate cunoștințele și competențele necesare pentru a fi utili societății.
     Ca preşedinte a celei mai mari federaţii din educaţie, am o mare responsabilitate în faţa colegilor mei. Drepturile lor sunt pe primul plan pentru mine. Voi lupta în continuare, alături de toţi cei care fac parte din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, pentru îmbunătățirea statutului social al acestor oameni deosebiți care lucrează în sistemul de învățământ.
     Acestea sunt dorințele pentru  Noul An!

     Clădim împreună prin respect și încredere reciprocă! Împreună putem face din dorințe, realitate! 

     Vă doresc sărbători liniştite alături de cei dragi, multă sănătate, iar în anul 2018 să  aveți parte de împliniri personale și profesionale, astfel încât să fiți mândri că faceţi parte din sistemul de educație!

Preşedinte F.S.L.I.,
Simion HANCESCU

18 decembrie 2017

: Instituţiile statului încalcă legea prin care Educaţia trebuie să primească 6% din PIB !!!

      Sistemul de educaţie din România are nevoie de investiţii serioase, pentru a permite elevilor să facă performanţă şi, mai ales, pentru a ţine pasul cu schimbările acestui secol. Nu putem tolera la nesfârşit situaţia în care: încă avem multe şcoli care nu corespund standardelor europene; mulți profesori  au salariile la nivelul angajaţilor necalificaţi din alte domenii; bugetul  educaţiei  situează România la coada ţărilor europene. Cei care conduc această ţară încalcă grav legea care prevede alocarea a 6% din PIB pentru educație.   
        Sistemul de învăţământ din România va primi în anul 2018 un buget în valoare de 27 de miliarde de lei, fără a lua în calcul banii alocați pentru investiții, dar și cu aceștia, este foarte probabil ca în anul 2018 procentul din PIB alocat educației să nu depășească 3,5%. Adică aproape jumătate din cât prevede legea, potrivit căreia sistemul de învăţământ din România ar trebui să aibă un buget de 6% din PIB.
   Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia Guvernului, Parlamentului, precum şi Preşedintelui României, asupra gravităţii acestei situaţii: AVEM O LEGE CARE NU SE APLICĂ! Este inadmisibil ce se întâmplă, atâta timp cât media europeană a procentului din PIB alocat educației este de 5,4%, iar media în Europa de Est este de 4,7%. 
Lipsa banilor alocaţi acestui sistem se reflectă în sărăcia din şcoli. Iar acest lucru ne costă pe toţi: profesori, elevi şi părinţi. Cum să cerem performanţă unui sistem care nu e tratat ca o prioritate naţională, așa cum se clamează?
În acelaşi timp, angajaţii din educaţie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar. Salariile cadrelor didactice sunt, după toate majorările din ultimii ani, umilitoare, iar ceea ce este revoltător, acestea vor rămâne la fel și după aplicarea Legii de salarizare Nr.153/2017. Acum, salariul unui profesor care are o vechime de 25 de ani la catedră, este comparabil cu acela al unui angajat cu studii gimnaziale de la o primărie, asta grație prevederilor legii mai sus menționate. Dacă un profesor este plătit sub nivelul  salariului unui muncitor necalificat, ce speranță mai are această țară?
      “Educația este un domeniu care a fost neglijat în ultimii 27 de ani în ceea ce privește finanțarea, iar acum “decontăm” cu toţii nepăsarea, amânarea sau nerespectarea unei legi. Aşa am ajuns să fim unici în Uniunea Europeană: suntem singura ţară în care educaţia se face  și cu necalificaţi. Alocarea sub 6% din PIB pentru educație este, din punctul meu de vedere, un atentat la siguranța României. Viitorul României este direct condiționat de performanța sistemului educaţional, iar această performanță depinde de finanțarea învățământului. Este revoltător cum insituţiile statului au acordat învăţământului “resturi” din buget, iar ceea ce este de neînțeles , este faptul că Președintele României, profesor fiind, a promulgat în ultimii trei ani  legile bugeului de stat, fără nicio tresărire, conștient fiind că se încalcă prevederile legale. Și probabil așa va proceda și cu bugetul pentru anul 2018. Așa cum stau lucurile, este posibil să se ajungă la un protest de amploare, în care să fie implicați părinții și salariații din învățământ, pentru a cere un lucru elementar: respectarea legii, în sensul de a se aloca pentru educație 6% din PIB”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu. 

8 decembrie 2017

OU90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2018.docx

Guvernul a  aprobat pe 6 decembrie 2017, OU 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2018. 

Conform acestui act normativ art.39 prevede că salariile vor fi plătite prin ISJ-uri (primăriile vor asigura doar fondurile ce vizează cheltuielile materiale) și se reglementează plata dobânzilor, plățile începând de anul viitor!!!

De asemenea conform art 9 alin 3 se va acorda o singură indemnizaţie de vacanţă sau o singură primă de vacanţă, după caz, sub formă de vouchere in anul 2018!

Guvernul a aprobat OU 91/2017 pentru completarea Legii nr. 153/2017

                  OUG 91/2017 pentru completarea Legii nr. 153/2017.pdf

În data de 6 noiembrie 2017 Guvernul a aprobat OU pentru completarea Legii nr. 153/2017. Conform prevederilor acesteia, în perioada imediat următoare se vor clarifica problemele legate de:
  1. Reîncadrare. FSLI va lupta pentru eliminarea actualelor discriminări create din cauza interpretării eronate a prevederilor Legii nr. 153/2017, fiind posibil ca și membrii de sindicat să fie chemați pentru a se implica în susținerea acestui demers. Singura variantă care poate rezolva această situație este aceea de a se accepta ca salariile de bază pentru salariații din învățământ să fie stabilite prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare prevăzuți de legea mai sus amintită, cu valoarea salariului minim brut pe economie;
  2. Stabilirea modului cum se va face plata cu ora și cumulul;
  3. Plata cu ora pentru directorii unităților școlare.
Tot în data de 6 decembrie 2017, Guvernul a  aprobat OU 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2018. Conform acestui act normativ, salariile vor fi plătite prin MEN (primăriile vor vira doar fondurile ce vizează cheltuielile materiale) și se reglementează plata dobânzilor, plățile începând de anul viitor.

5 decembrie 2017

FSLI cere de urgență Guvernului şi Parlamentului măsuri de protecție pentru cadrele didactice!

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I. ) cere de urgenţă Guvernului, dar şi parlamentarilor României, măsuri de protecţie pentru cadrele didactice așa cum au polițiștii și magistrații, în cazul în care sunt agresați fizic sau verbal. F.S.L.I. a depus la Parlament încă din anul 2015 un proiect de act normativ, preluat de un grup de parlamentari, prin care a cerut acest lucru și, din păcate, proiectul zace şi acum în sertarele Parlamentului. Această inițiativă a venit ca urmare a numeroaselor cazuri de violență din școli, iar până acum autoritățile nu au reușit să rezolve această problemă. F.S.L.I. este împotriva actelor de violenţă, abuz sau vandalism care au loc în orice spaţiu public, cu atât mai mult în unităţile de învăţământ. Statistici ale Ministerului Educaţiei din anul 2015 arată că în fiecare zi sunt raportate 70 de cazuri de violenţă în şcoli, victime fiind atât elevi, cât şi cadre didactice.
Potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Educaţiei, la nivelul anului 2015, peste 19.000 de cazuri de violenţă au fost înregistrate în şcoli. Cifrele sunt însă şi mai mari, întrucât multe dintre cazuri nu sunt raportate la nivelul inspectoratelor şcolare.Fotografia postată de Fsli Romania.
Imaginile difuzate de mass-media, în care un cadru didactic din Teleorman este umilit, batjocorit şi agresat de către elevii săi, ne revoltă. Anul trecut un cadru didactic din județul Botoșani a fost lovit cu violență de un părinte chiar în fața colectivului de elevi, fiind transportat la spital. F.S.L.I. a demonstrat că este un partener real al elevilor şi al părinţilor şi, pentru că ne dorim un sistem de educaţie sănătos, atragem atenţia opiniei publice, dar şi Guvernului şi Parlamentului României, că astfel de situaţii nu trebuie să se întâmple în unitățile de învățământ. Școala trebuie să fie mediul care-i formează pe tineri pentru a fi buni cetățeni și nu un spațiu propice pentru încurajarea apariției viitorilor infractori.
F.S.L.I. solicită Inspectoratului Şcolar Teleorman, precum şi Ministerului Educaţiei să verifice ce s-a întâmplat cu exactitate în unitatea de învăţământ şi să ia măsurile care se impun, potrivit legislaţiei în vigoare.
În plus, federaţia noastră face apel la toţi factorii de decizie să dezbată iniţiativa legislativă prin care F.S.L.I. a solicitat măsuri de protecție a personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control, în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției. Considerăm că se impune un astfel de act normativ, prin care profesorii să fie protejați de posibili agresori, care ar urma să răspundă în fața legii. Astfel, cadrele didactice vor putea să se simtă în siguranţă în unităţile de învăţământ şi să îşi desfăşoare activitatea cât mai bine, pentru binele elevilor.
“Imaginile difuzate de întreaga mass-media sunt de-a dreptul şocante. Cu atât mai mult, cu cât nu sunt singurele. În fiecare an avem parte de astfel de scene. Agresivitatea nu are ce să caute în locul în care copiii sunt educaţi. Nu vrem să condamnăm pe nimeni, dar vrem să avem un sistem de învăţământ corect, în care să nu fie nici încurajate şi nici ascunse astfel de situaţii, doar pentru a păstra prestigiul unei şcoli sau pentru a nu deranja liniştea unui director. Cerem Guvernului şi Parlamentului măsuri de protecție pentru cadrele didactice, măsuri de care beneficiază alte categorii profesionale. Considerăm că orice atingere a integrităţii fizice sau morale a unui cadru didactic trebuie să fie drastic pedepsită. Suntem convinşi că părinţii ne vor sta alături în acest demers, precum şi elevii. F.S.L.I. îşi doreşte calitate în actul educaţional, dar şi respect faţă de cei care fac educaţia. Cu situaţii de violență, şcoala poate să devină un loc al nesiguranţei şi al exemplelor greşite”, a declarat preşedintele F.S.L.I., Simion Hancescu.

1 decembrie 2017

Mesajul Președintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ cu ocazia Zilei Naţionale a României!

La aproape un veac de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, România este ţara contrastelor: avem voinţă, dar puţini oameni care transformă vorba în fapte, avem suflet, dar din ce în ce mai puţini oameni care privesc spre binele celuilalt, avem istorie, dar mai puţini care vor să o cunoască, avem viitor, dar mai puţini copii care rămân acasă.
 România are nevoie de construcţie, de oameni curajoşi, de iniţiativă, de lideri care ştiu să valorifice potenţialul celorlalţi, nu doar să conducă. România are nevoie de valori, de spirit, de tradiţie. România are nevoie de fiecare dintre noi.
 Educaţia este cheia unei Românii care “se va face mare”, prin fiecare copil care va învăţa şi prin fiecare dascăl care va şti cum să-i înveţe pe copiii săi.  
 Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ vrea să aibă o ţară care pune preţ pe educaţie, care dă valoare oamenilor care fac educaţie şi care crede că dezvoltarea sa depinde, în primul rând, de elite.
 Anul acesta ar trebui să tragem linie şi să ne gândim la câţi români au ales să spună “acasă” altor ţări, deşi inima lor bate în continuare româneşte. Anul acesta ar trebui să medităm la ce trebuie schimbat şi la ce trebuie păstrat într-o ţară care mai are multe de spus în faţa altor naţiuni.
 Pentru românii din ţară şi de peste hotare, pentru vocea românească, pentru spiritul acestei ţări, FSLI alege România!

Preşedinte FSLI,
Simion HANCESCU